Prima atestare a desertului datează încă din anul 794. Acest desert era destinat, în principal, luptătorilor samurai. Ei aveau nevoie de un aliment consistent și foarte hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat.
În Japonia Antică, mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc.
Încearcă și tu rețeta acestui desert tradițional japonez, pe care ți-o oferim mai jos detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Rețetă de mochi – Ingrediente:
Pentru a prepara rețeta desertului tradițional japonez, ai nevoie de câteva ingrediente speciale, pe care le găsești în magazinele cu specific asiatic. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură, după cum poți observa în continuare.
Pentru aluat de orez:
- 200 gr făină de orez glutinos (mochiko)
- 100 gr de zahăr
- 180 ml de apă
- amidon de porumb sau făină de tapioca
- coloranți alimentari – opțional.
Pentru umplutură:
- pastă de fasole roșie (anko)
- fructe – opțional.
Rețetă de mochi – Mod de preparare
Înainte de a începe prepararea aluatului din orezul glutinos, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi, tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt.
Pentru a prepara aluatul, amestecă într-un bol făina de orez cu zahărul. Apoi, adaugă puțin câte puțin din apă, în timp ce amesteci ingredientele din bol. Vei obține un aluat omogen și moale. Dacă vrei ca desertul să fie colorat, folosește și câte 1-2 picături de colorant.
Întinde aluatul în tava pregătită și trece cu spatula pe deasupra lui pentru a-l nivela. Apoi, introdu tava în cuptor și coace aluatul de orez pentru aproximativ 25-30 de minute. Textura aluatului va deveni fermă la suprafață, dar elastică și ușor de întins.
În intervalul de timp când aluatul se coace, poți pregăti umplutura. Poți opta pentru a folosi doar pastă de fasole roșie (anko) sau o poți combina cu bucăți de zmeură, de căpșuni sau alte fructe.
Cum formezi desertul mochi
După ce aluatul pentru rețetă de mochi este copt, lasă-l să se răcească puțin. Apoi, presară pe masa de lucru amidon de porumb sau făină de tapioca și răstoarnă aluatul peste aceasta. Trece și lama unui cuțit prin amidon sau făină, apoi decupează forme rotunde sau pătrate din aluatul de orez.
Pentru a forma desertul mochi, va trebui să umpli decupajele cu crema de fasole roșie. Crestează bucățile de aluat pe mijloc, formând niște buzunare și umple-le cu crema de fasole. Apoi, lipește marginile în jurul umpluturii.
Cu cât sunt mai colorate aceste mici deserturi, cu atât vor fi mai spectaculoase, mai ales secționate.
Citește continuarea aici