"Desigur că nu", a răspuns Putin, întrebat dacă racheta era rusă sau nu, în timpul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, nord-vestul Federaţiei Ruse.
Olanda şi Australia au acuzat vineri Rusia că este responsabilă pentru catastrofa zborului MH17, într-o declaraţie care deschide calea urmărilor penale. Acest anunţ intervine la o zi după concluziile anchetatorilor internaţionali care au stabilit că racheta Buk, care a doborât avionul Malaysia Airlines, provenea de la Brigada 53 antiaeriană a forţelor ruse cu baza în Kursk (Federaţia Rusă), conform Agerpres.
Avionul companiei Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât într-o zonă controlată de rebelii separatişti la 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul său - în majoritate olandezi - şi-au pierdut viaţa.
Mai devreme în cursul zilei, şeful diplomaţiei ruse a declarat, după discuţia telefonică avută cu ministrul olandez al afacerilor externe Stef Blok, că Olanda "nu i-a prezentat niciun fapt" care să permită acuzarea Rusiei şi că aceasta "face speculaţii (...) în scopuri politice" asupra catastrofei zborului MH17.
Ministerul Afacerilor Externe consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în faţa justiţiei.
Iată comunicatul MAE român:
Ministerul Afacerilor Externe este deosebit de preocupat de concluziile investigaţiei Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT) a doborârii zborului MH17, care include experţi din Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia şi Belgia, cuprinse în raportul interimar publicat în cursul zilei de 24 mai 2018.
În aplicarea Rezoluției 2166/2014 a Consiliului de Securitate al ONU, MAE consideră esențială implicarea în mod special a Federației Ruse pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în faţa justiţiei.
România, alături de celelalte state membre ale UE, a sprijinit adoptarea la 25 mai 2018 a Declarației Înaltului Reprezentant al UE / Vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene privind rezultatele anchetei JIT în privința doborârii aeronavei MH17.
Informaţii suplimentare:
La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului). În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean care deţinea şi cetăţenia română. Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia.