Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Abramovici deținea cel puțin 10 trusturi în Cipru și Jersey. La începutul lunii februarie a început reorganizarea acestora, după care activele au fost preluate de cei șapte copii ai miliardarului. Au devenit acționari ai marilor companii rusești și proprietari de proprietăți scumpe, cum ar fi superyacht-ul Eclipse.
Procedura de reorganizare s-a încheiat chiar în ziua în care a început războiul - 24 februarie. Copiii lui Abramovici au primit de la 51% până la 100% din acțiuni în trusturi, au devenit proprietari de active în valoare de cel puțin 4 miliarde de dolari.Cel mai mic dintre copiii săi are 9 ani.
Reorganizarea a început să se realizeze după amenințările din partea țărilor occidentale la sfârșitul lunii ianuarie de a impune sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri ruși în cazul unor ostilități, notează ziarul.
Este posibil ca Abramovici să fi rescris trusturile pentru copii pentru a se distanța de bunurile care ar putea fi înghețate de sancțiuni, a sugerat un fost oficial înalt de aplicare a sancțiunilor din SUA într-un interviu pentru The Guardian.
După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernele Marii Britanii și ale Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, numindu-l oligarh pro-Kremlin. El a fost acuzat că a profitat de relațiile strânse cu Putin. Abramovici a negat orice legătură cu Kremlinul și a decis să conteste restricțiile impuse lui în instanță.
În același timp, Statele Unite nu au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici. Anterior, The Wall Street Journal a scris că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a cerut lui Joe Biden să-l elimine pe oligarh din lista de sancțiuni pregătită. Aceasta a fost pentru a-i permite lui Abramovici să continue să medieze negocierile cu Rusia.