Membrii Consiliului și-au "exprimat îngrijorarea profundă cu privire la deteriorarea periculoasă a situației din estul Ucrainei și impactul acesteia asupra populației civile". Ei au "condamnat utilizarea armelor interzise prin acordurile de la Minsk de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk, fapt care a condus la morți și răniți, inclusiv civili".
Acordurile de la Minsk, susținute de Franța și Germania, prevăd o serie de măsuri menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, dar aplicarea lor este complicată.
Cele mai recente confruntări au avut loc în împrejurimile orașului Avdiivka (10 km de Donețk, fief al rebelilor), controlat de guvern, și care au lăsat 20.000 de oameni fără electricitate. Luptele de marți după-amiază au implicat tiruri de artilerie și cu lansatoare de rachete, potrivit unui jurnalist AFP la fața locului. Cele două tabere se acuză reciproc de fi la originea atacurilor.
"Membrii Consiliului de Securitate au cerut revenirea imediată la regimul de încetare a focului", subliniază textul.
În trecut, Rusia a blocat sistematic proiecte de texte depuse de Ucraina, membru nepermanent al Consiliului, remarcă agenția franceză de presă.
Potrivit ambasadorului ucrainean Volodimir Yelcenko, care a vorbit după reuniune, violențele comise în estul Ucrainei pot fi asimilate crimelor de război:"Noi credem că aceste acțiuni ale rușilor și prorușilor pot fi calificate drept crime de război, o încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva", a declarat el.
Yelcenko s-a întâlnit luni cu noua ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care a reafirmat "sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", potrivit unui comunicat al misiunii americane.
Criza ucraineană va fi din nou pe agenda Consiliului de Securitate joi.
Conflictul din estul Ucrainei, între forțele guvernamentale și rebelii proruși, s-a soldat cu aproape 10.000 de morți din 2014, mai mult de jumătate dintre victime fiind civili.