El mai susține că toate avioanele au fost distruse de exploziile de la baza aeriană. „Judecând după felul în care mașinile au fost distruse […], nu există nicio șansă ca cel puțin un avion din aliaj subțire de magneziu și aluminiu să rămână intact”, a spus oficialul.
„Explozia spontană de muniție” de ieri, în ceea ce privește amploarea ei, a cauzat daune puterii militare ruse din sud, și cred chiar mai mult decât distrugerea crucișatorului Moscova”, a conchis Gerașcenko.
Ediția ucraineană Strana UA a atras atenția asupra raportului zilnic al Marelui Stat Major al Ucrainei - după exploziile de la baza aeriană din Crimeea, armata a raportat despre distrugerea a nouă avioane inamice. Ultima dată când armata ucraineană a raportat acest lucru a fost abia pe 31 iulie, apoi Kievul a raportat că o aeronavă a fost distrusă.
Un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat miercuri pentru The Washington Post că atacul asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea ocupată a fost opera forțelor speciale ucrainene. Oficialul a vorbit sub condiția anonimatului și nu a dezvăluit detalii, dar operațiunea a arătat că Forțele Armate ale Ucrainei sunt capabile să lanseze lovituri într-un spatele rusesc mai adânc decât se credea anterior.
În după-amiaza zilei de 9 august au avut loc explozii pe aerodromul militar Saki. Ucraina nu a confirmat sau negat public implicarea în atentatele din Crimeea, dar o sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat pentru The New York Times că Kievul s-a aflat în spatele atacului asupra bazei aeriene . Interlocutorul NYT a declarat că „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”. Singura armă ucraineană care poate ajunge în regiunea Saki este sistemul operațional-tactic de rachete Grom, scrie RBC-Ucraina .
Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului au subliniat că încă nu pot stabili cauza exactă a exploziilor din Crimeea. În același timp, IIV a sugerat că Ucraina ar putea lovi Crimeea cu rachete Neptune. „ Este posibil ca Ucraina să-și fi modificat rachetele Neptune pentru a lovi ținte terestre (cum au făcut rușii cu rachetele antinavă și antiaeriene), dar în acest moment nu există dovezi în favoarea acestei ipoteze ”, a menționat ISW.