Experții au remarcat că izotopii radioactivi au venit din est și sud-est, ceea ce indică indirect că eliberarea ar fi putut avea loc pe teritoriul Rusiei.
Totodată, conducerea a asigurat că nu există niciun pericol pentru oameni. „Radioactivitatea observată nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătății umane, deoarece concentrațiile au fost foarte scăzute”, a spus STUK. Agenția nu intenționează să investigheze în continuare, deoarece astfel de descoperiri sunt „destul de normale”.
Ei au subliniat, de asemenea, că Finlanda, Suedia și Rusia au o serie de reactoare nucleare. Cantități mici de zirconiu și niobiu pot ajunge în aer, de exemplu, în timpul întreținerii unei centrale nucleare, a menționat STUK.
Anterior, statele străine au înregistrat deja o creștere a nivelului de radiații la granița cu Rusia. În august 2019, după ce un motor de rachetă a explodat într-un loc de testare militar din regiunea Arhangelsk, autoritatea de reglementare nucleară norvegiană a raportat apariția în aer a unor urme de izotop radioactiv de iod. Roshydromet a înregistrat, de asemenea, un salt în radiații în ziua exploziei la poligonul de antrenament al Marinei din Severodvinsk. Potrivit meteorologilor, nivelul său a atins pentru scurt timp valori de la 0,45 la 1,78 µSv/h cu o rată de 0,11 µSv/h.
Ministerul Apărării a raportat că un sistem de propulsie cu reacție al unei rachete lichide a explodat la locul de testare. În urma incidentului, cinci persoane au fost ucise, iar mai mulți specialiști au fost răniți. Ce anume a fost testat lângă Severodvinsk, ministerul nu a spus. Ziarul New York Times, citând date de informații americane, a scris că este posibil ca o rachetă de croazieră cu o instalație nucleară Burevestnik să fie testată lângă Severodvinsk.