UPDATE 22:15 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu a avut acces în sălile mai multor reactoare de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei şi care a fost afectată de întreruperi repetate de curent electric.
UPDATE 20:55 - Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc dramatic capacitățile industriei de apărare, a avertizat miercuri premierul polonez Donald Tusk.
UPDATE 20:05 - Rusia și Ucraina au făcut un schimb masiv de prizonieri de război, cu medierea Emiratelor Arabe Unite
Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 248 de prizonieri de război ruși au fost returnați în Rusia din Ucraina, în urma unor negocieri „complexe” care au implicat medierea Emiratelor Arabe Unite. „În urma unui proces complex de negociere, 248 de militari ruși au fost repatriați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a scris ministerul rus pe Telegram.
Separat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat că peste 200 de prizonieri ucraineni au fost recuperați din Rusia. „Ai noștri sunt acasă”, a scris Zelenski într-o postare, însoțită de un scurt video cu o parte dintre prizonierii de război eliberați.
Cele două țări au mai făcut anterior schimburi de prizonieri în diferite momente pe parcursul celor 22 de luni de război.
UPDATE 19:10 - Guvernatorul unei regiuni rusești a declarat miercuri că a ordonat reclădirea a 9 locuințe care au fost distruse după ce un avion al forțelor aeriene ale Moscovei a bombardat din greșeală un sat din Rusia.
UPDATE 18:20 - Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că este „recunoscător” Norvegiei pentru furnizarea de avioane de luptă F-16 pentru instruirea personalului ucrainean.
UPDATE 17:10 - NATO a anunțat miercuri că agenția sa de achiziții militare va susține un grup de state membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract de cumpărare a 1.000 de rachete GEM-T folosite de sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
UPDATE 16:10 - Ucraina are nevoie de un ajutor financiar occidental de 37 de miliarde de dolari pentru a-și menține economia pe linia de plutire în fața invaziei rusești care durează de aproape doi ani, a declarat miercuri premierul său Denis Șmihal, într-un moment în care țara se teme de erodarea sprijinului occidental.
Anul trecut, Ucraina a primit 42,6 miliarde de dolari din fonduri externe, dintre care 27% sub formă de granturi, a precizat Șmihal, menționând UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, FMI și Banca Mondială ca fiind principalii susținători economici ai Kievului.
„Necesitățile din acest an se ridică la peste 37 de miliarde de dolari. Contăm pe un ajutor regulat, stabil și la timp din partea partenerilor noștri", a declarat Șmihal la prima ședință a guvernului său din 2024, care a avut loc pe fondul intensificării loviturilor rusești din ultimele zile. (AFP)
UPDATE 13:15 - Norvegia va trimite două avioane de luptă F-16 în Danemarca, pentru a contribui la antrenarea de piloţi ucraineni în utilizarea acestui avion de producţie americană, a anunţat miercuri ministrul apărării norvegian, informează Reuters.
Aparatele F-16 sunt dorite de Ucraina în condiţiile în care această ţară caută să-şi întărească forţele aeriene în faţa invaziei ruse, iar Norvegia a declarat anul trecut că se va ralia Danemarcei, Olandei şi altor ţări în donarea unor asemenea avioane.
Norvegia a trimis deja 10 instructori în Danemarca pentru a ajuta la pregătirea de piloţi ucraineni, a amintit ministrul norvegian al apărării Bjoern Arild Gram, într-un comunicat.
UPDATE 12:30 - Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina şi să înceapă negocieri de la care Kievul ar fi exclus, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington în cea mai recentă analiză a sa.
Grupul de reflecţie cu sediul în SUA susţine că Putin a reformulat în mod deliberat războiul pe plan intern şi internaţional ca fiind o luptă împotriva Occidentului, şi nu a Ucrainei, ceea ce îi oferă o poziţie mai puternică la masa negocierilor.
"Probabil că Putin încadrează în mod deliberat şi fals Ucraina ca fiind un pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident pentru a-şi masca obiectivele sale expansioniste şi maximaliste de a stabili un control rusesc complet şi efectiv asupra Ucrainei", arată ISW.
UPDATE 10:20 - Occidentul ar trebui să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să livreze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, ca răspuns la cele mai recente bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei, a declarat miercuri ministrul polonez al afacerilor externe Radoslaw Sikorski, informează Reuters.
UPDATE 8:00 - Explozii puternice au fost auzite în unele părţi din sud-vestul Rusiei şi în Crimeea ocupată, în cursul nopţii, transmite BBC.
Oficialii ruşi spun că oraşul de frontieră Belgorod, unde 25 de persoane au fost ucise sâmbătă, a fost atacat din nou, precum şi Sevastopol, în Crimeea, unde o rachetă ucraineană a fost doborâtă.
În ultimele zile, războiul aerian dintre Rusia şi Ucraina s-a intensificat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia a folosit aproximativ 300 de rachete şi 200 de drone în cinci zile.
UPDATE 6:10 - Situație critică aproape de România. Rusia a decis să pună în Marea Neagră bombe împotriva navelor care transportă cereale din Ucraina. Acestea sunt aruncate din avioane și explodează atunci când o navă trece peste ele.
Rusia a decis să pună bombe ghidate împotriva navelor comerciale în apropiere de coastele României pentru a opri transportul cerealelor prin Marea Neagră către Ucraina.
Bombele dețin niște senzori speciali care se activează când o navă trece peste acestea. Proiectilele sunt aruncate din avioane de la o distanță sigură în părțile cel mai puțin adânci ale rutei maritime.
UPDATE 5:00 - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat marţi la o dezescaladare imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina, relatează AFP preluat de Agerpres.
Lovituri mortale au lovit marţi blocuri de locuinţe din Ucraina şi o regiune frontalieră rusă, în timp ce valuri de atacuri aeriene au rănit zeci de persoane şi au determinat Kievul să ceară Occidentului accelerarea livrărilor de arme.
"Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile", a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X, fostă Twitter.
Alarming escalation of hostilities, dozens of civilians killed in #Ukraine & #Russia. Int’l humanitarian law prohibits indiscriminate attacks & attacks against civilian objects. @volker_turk urges immediate steps to de-escalate, ensure protection of civilians & respect int’l law.
— UN Human Rights (@UNHumanRights) January 2, 2024
UPDATE 4:20 - Turcia a anunţat marţi că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
După ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia a decis ca, în virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră.