UPDATE 22:40 Şeful Biroului preşedintelui Ucrainei a declarat, vineri, că 31 de state s-au alăturat deja Declarației comune a ţărilor G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Andri Ermak a susţinut o întâlnire prin videoconferință cu ambasadorii și șefii misiunilor diplomatice acreditate la Kiev despre stadiul implementării înţelegerilor referitoare la acordarea garanțiilor de securitate Ucrainei în baza Declarației comune a liderilor G7, adoptată la Vilnius, pe 12 iulie, notează RBC, potrivit Rador Radio România.
UPDATE 21:00 Șeful NATO: „Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna”.
Jens Stoltenberg susține că Putin nu poate cîștiga în Ucraina, deoarece scopul invaziei ruse pe scară largă încă de la început a fost acela de a împiedica Kievul să se îndrepte către NATO și UE.
UPDATE 20:10 - Din lipsă de tehnologii ultramoderne de luptă, ucrainenii se văd nevoiți să improvizeze din mers pentru a face față atacurilor nestăvilite ale armatei lui Putin.
Una dintre cele mai exotice arme improvizate în războaiele moderne apare într-o filmare postată pe rețeaua socială X (fostul Twitter).
Este vorba despre un autoturism sport BMW Seria 7 căruia i s-a atașat un lansator de rachete Grad, armă concepută în Uniunea Sovietică proiectată să lanseze în serie proiectile de calibrul 122 de milimetri.
UPDATE 18: 20 Mai multe surse din ambele tabere indică faptul că Rusia ar fi pierdut, vineri, 3 avioane extrem de performante, în doar două ore.
Informația a apărut în jurul prânzului pe canale de Telegram pro-ruse care confirmă doborârea a cel puțin unui avion Su-34. O înregistrare audio interceptată de Ucraina surprinde o conversație între militari ruși în care se discută despre "cei morți și cei rămași în viață".
Comentatorii concluzionează că este vorba despre un atac puternic, în care au murit mai mulți piloți și au fost distruse cel puțin trei avioane rusești de vânătoare.
UPDATE 16:30 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, ar fi ordonat asasinarea fostului șef al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a scris Wall Street Journal (WSJ) pe 22 decembrie, citând serviciile de informații occidentale și un fost ofițer de informații rusesc.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins acuzațiile, calificându-le drept fabulații.
UPDATE 13:20 - Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna ca rezultat al războiului şi nu va fi capabilă să-şi atingă obiectivele militare în pofida unui efort masiv al armatei sale făcut după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, a susţinut vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează DPA preluată de Agerpres.
"Întregul obiectiv al acestei invazii a fost de a împiedica Ucraina să se îndrepte spre NATO şi Uniunea Europeană. Ucraina este acum mai aproape ca oricând de NATO şi de Uniunea Europeană. Aceasta este o mare înfrângere strategică pentru Rusia", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei de presă germane.
"Preşedintele Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna", a accentuat înalta oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice, referindu-se la faptul că timp de decenii Rusia a privit Ucraina ca parte a sferei sale de influenţă.
UPDATE 9:10 - În noaptea de 22 decembrie, ocupanții ruși au atacat Kievul cu drone kamikaze Shahed. Administrația militară a capitalei ucrainene a raportat distrugerile cauzate de atacul Forțelor Armate Ruse.
Acesta a fost al treilea atac la rând cu drone (UAV) asupra capitalei în ultimele 6 zile. Una dintre dronele rusești a avariat o clădire din cartierul Solomyan din Kiev.
Forțele Aeriene ucrainene au raportat că Forțele Armate Ruse au lansat 7.400 de rachete peste Ucraina de la începutul războiului . Potrivit purtătorului de cuvânt Yuriy Ignat, statisticile includ absolut toate obiectele inamice care au zburat pe cerul ucrainean. Aproximativ 1.600 dintre ei au fost doborâte.
UPDATE 6:30 - Armata ucraineană a decis să se baricadeze în tranşee în faţa unei ierni lungi şi grele pentru a frâna actuala ofensivă rusă pe toate fronturile şi a nu pierde mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk, relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
На визначених ділянках тривають заходи із зведення фортифікаційних споруд підрозділами Державна спеціальна служба транспорту / UA State Special Transport Service pic.twitter.com/oEJcMmZhIa
— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) December 20, 2023
Odată ce trupele sale au trecut în defensivă în ultimele săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat construirea de fortificaţii pentru a opri înaintarea inamicului în ofensiva lansată de trupele ruse la începutul lunii octombrie.
UPDATE 5:10 - Premierul ungar Viktor Orban a afirmat joi, în cadrul conferinţei sale de presă anuale, că a acceptat o invitație din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire bilaterală la un moment dat în viitor.
Dacă aceasta va avea loc, ar marca prima întâlnire bilaterală oficială între cei doi lideri de la începutul războiului din Ucraina, notează Sky News.
„I-am spus că voi fi la dispoziția lui. Trebuie doar să clarificăm o întrebare: despre ce?”, a afirmat liderul ungar.
Viktor Orban a susținut că președintele ucrainean a vrut să discute despre aderarea țării sale UE - căreia Ungaria i se opune cu tărie.