Pe străzile măturate de vânt ale satului cocoțat pe un deal, unde jumătate din case sunt goale, se pot vedea mai mulți câini comunitari și pisici decât oameni. Însă de la emiterea decretului se formează cozi la noul centru de îngrijiri geriatrice. "Sigur că viața umană are valoare, însă aici are și o valoare socială fiindcă fiecare deces ne apropie de moartea satului", a declarat pentru AFP primarul Davide Zicchinella, medic pediatru în vârstă de 40 de ani.
Fenomenul nu este nou, având în vedere că generații întregi au plecat să își caute de lucru în nordul Italiei sau în străinătate în anii 1920 și 1960. În ultimii ani, însă, rata mortalității naturale a făcut ca populația satului să scadă de la 1.000 la 500 de locuitori. În încercarea de a întârzia inevitabilul, primarul a transformat vechea școală în centru medical cu ajutorul unor fonduri europene, pentru a-i scuti pe săteni de deplasări în alte localități și de timpul pierdut pe drum.
Acest lucru nu a fost suficient fiindcă oamenii pierduseră obiceiul de a merge la medicul din sat, iar sala de așteptare rămânea goală. Primarul a fost nevoit atunci să bată cu pumnul în masă și să dea ordinul: controlul medical anual este obligatoriu, altfel impozitul crește cu 30 de euro pe an.
Confruntată cu o sărăcie endemică, zona Calabria a fost nevoită să recurgă la reduceri severe ale fondurilor destinate sănătății, ceea ce a dus la diminuarea serviciilor publice și la o gaură de 100.000 de euro în cinci ani în bugetul primăriei din Sellia.
La centrul medical se asigură și consultații oftalmologice și ortopedice, îngrijirile fiind subvenționate pentru majoritatea pacienților și gratuite pentru persoanele cele mai defavorizate.
În săptămânile care au urmat după emiterea decretului s-au înscris la control circa o sută de persoane, iar în prezent jumătate din populația satului a trecut pe la centrul medical. Pentru a ajuta sătenii să atingă și chiar să depășească speranța de viață de 83 de ani din Italia, primarul organizează și transportul regulat cu autobuzul până la un centru termal din regiune.
Zicchinella nu se mulțumește doar să mențină în viață populația îmbătrânită, ci dorește și să atragă turiști și noi locuitori în satul aflat la poalele unui castel bizantin, la circa 20 de kilometri de coastă. Cu ajutorul sumei de 1,5 milioane de la Uniunea Europeană, el urmează să transforme o fostă fermă în parc de aventură, cu tiroliană, poduri tibetane suspendate și un teren de jocuri accesibil și persoanelor cu handicap. Școala primară, abandonată de multă vreme, a devenit han pentru tineri și două adăposturi vor fi deschise la primăvară.