„Preşedintele republicii a promulgat un decret prin care este numit şeful guvernului şi membrii acestuia”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, cu puţin timp înainte ca televiziunea de stat să difuzeze ceremonia de depunere a jurământului.
Pentru prima dată în istoria Tunisiei, formarea guvernului a fost încredinţată unei femei, profesoara universitară Najla Bouden, însă aceasta, precum şi echipa sa, vor avea prerogative considerabil reduse după lovitura de stat a lui Saied.
Najla Bouden a fost numită pe 29 septembrie, la mai mult de două luni după demiterea, pe 25 iulie, a premierului Hichem Mechichi de către şeful statului. Preşedintele Kais Saied a suspendat activitatea parlamentului din Tunis şi a luat în mâinile sale puterea judiciară.
Într-un discurs susţinut în timpul depunerii jurământului, Najla Bouden, în vârstă de 63 de ani, a afirmat că „lupta împotriva corupţiei va fi cel mai important obiectiv” al guvernului său, care numără alţi 25 de membri, transmite Agerpres.
Anunţarea noului guvern survine la o zi după o nouă manifestaţie împotriva măsurilor excepţionale decise de președintele Saied, manifestaţie la care au participat cel puţin 6.000 de persoane în capitala tunisiană.
După două luni de incertitudini, Saied a promulgat pe 22 septembrie un decret ce oficializează suspendarea mai multor articole din Constituţia țării şi instaurează „măsuri excepţionale”, menite să fie provizorii, timpul necesar pentru a iniţia reforme politice, printre care şi amendamente la Constituţia din 2014.
În plină criză socio-economică şi sanitară şi după luni de blocaj politic, președintele Saied a invocat un „pericol iminent” pentru a justifica acţiunile sale, denunţate drept parte a unei „lovituri de stat” de către opozanţii săi şi mai multe ONG-uri internaționale.