În timp ce cetățenii ruși declară în masă sprijin pentru război și numesc operațiunea împotriva Ucrainei „reușită”, marea majoritate nu poate numi un singur obiectiv pe care președintele Vladimir Putin l-a putut atinge în doi ani. Acestea sunt rezultatele sondajului reaalizat de sociologii RussianField în februarie .
Ei le-au adresat respondenților, printre alții, întrebarea: „Ce obiective ale operațiunii militare au fost atinse până acum?” 58,9% dintre participanții la studiu nu au putut numi niciun astfel de obiectiv. Majoritatea - 35,8% - „dificil de răspuns”, iar alți 23,1% au spus că „niciun” obiectiv a fost atins. Anunțând invazia din februarie 2022, Putin a spus că intenționează să realizeze „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei, despre care președintele rus a spus că a comis „genocid” în Donbass.
Doi ani mai târziu, doar 0,9% dintre ruși au numit obiectivul de „denazificare” ca fiind finalizat și doar 1,5% de „demilitarizare”, conform datelor RussianField. 2,3% dintre respondenți au spus că Putin a reușit să demonstreze „puterea Rusiei lumii”, să „protejeze” locuitorii din Donbass - doar 2,2%, să unească oamenii și să-și păstreze „integritatea” - mai puțin de 1%. Războiul, după cum reiese din sondaj, este văzut de ruși ca fiind agresiv.
În total, 17% dintre respondenți au menționat anexarea teritoriilor printre obiectivele atinse. În același timp, 10,3% au spus despre „eliberarea” Donbass-ului, iar 6,7% - despre „anexarea” acestuia (aceste răspunsuri au devenit cele mai populare). „Asocierea obiectivelor atinse cu achizițiile teritoriale este mai tipică pentru femei și respondenții în vârstă. Respondenții de vârstă mijlocie vorbesc mai des despre demonstrațiile de forță. Aceleași răspunsuri, precum și menționarea realizărilor socio-economice, sunt tipice pentru cei care sunt înconjurați de participanți la „operațiunea militară”, scrie RussianField. Sociologii mai notează că bărbații, respondenții cu studii superioare și cei înconjurați de emigranți și fără participanți la „operațiunea militară” sunt mai susceptibili să vorbească despre lipsa realizării.
Potrivit aceluiași sondaj, 68% dintre ruși cred că țara „se mișcă în direcția corectă”, iar 56% evaluează acțiunile armatei ca fiind „reușite”. În același timp, 71% cred că războiul „a prelungit”, iar ponderea unor astfel de răspunsuri crește rapid: în iulie 2022 erau 59%.