”Am desfiinţat aceste conturi, pentru că ne-au încălcat în mai multe rânduri regulamentul cu privire la organizaţii şi persoane străine”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Meta.
Liderul suprem iranian, aflat la putere de aproape 35 de ani, avea cinci milioane de abonaţi pe Instagram.
Atât Instagram, cât şi Facebook, sunt interzise în Iran, dar sunt folosite în continuare cu ajutorul unor VPN-iri, reţele vituale private care permit ocolirea cenzurii.
Moderarea conţinutului legat de această ţară este o bătaie de cap pentru Meta, care se află la mijloc între presiuni exercitate de către autoritățile iraniene și reclamațiile făcute de ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.
În urmă cu aproximativ un an, Consiliul de Supraveghere al Meta - independent, dar finanţat de grup - a cerut reţelei de socializare să autorizeze o postare în care apărea mesajul ”Moarte lui Khamenei”, care inițial fusese retrasă, invocând ”responsabilităţile (Meta) în domeniul drepturilor omului”.
Potrivit Consiliului, ”«Marg bar Khamenei» (Moarte lui Khamenei în farsi) trebuie înţeles ca mai jos. Este vorba despre un slogan retoric şi plolitic şi nu o ameninţare credibilă”.
După izbucnirea Războiului din Fâşia Gaza, ca urmare a masacrului comis de Hamas în Israel, pe 7 octombrie 2023, Iranul a fost în mod repetat că ar sprijini atât gruparea palestiniană, cât și alte grupări care întreprind acțiuni anti-israeliene și anti-occidentale.