Moda dischetelor "a revenit" în cercurile celor fascinaţi de muzici obscure şi de case de discuri "specializate" care au lansat albume în acest format. La nivelul cifrelor, creşterea vânzărilor este semnificativă doar procentual, pentru că din punct de vedere cantitativ, e vorba de cel mult 170 de floppy vândute în 2018, potrivit discogs.com.
Ironia situaţiei este faptul că fanii formatului, în general tineri care n-au apucat să folosească dischetele, le laudă pentru trăinicie, iar cei care le vând sunt cei care ştiu bine că lucrurile nu stau deloc aşa. Toţi sunt de acord că este vorba şi de un element cool, pentru hipsteri, la fel ca şi genul muzical promovat, vapourwave.
Renumita publicaţie de entertainment Rolling Stone a descoperit şi un tânăr din Constanţa care se laudă că a dat lovitura, cu dischete reciclate, pe una dintre cele mai renumite platforme autohtone de vânzări online.
De cealaltă parte, mythbusterii atrag atenţia că, pe fondul acestei mode, o dischetă a ajuns să coste aproape dublu faţă de o casetă audio, un alt format vintage care a înregistrat o revenire spectaculoasă. În plus, chiar şi din punct de vedere soft-harware, utilizarea unui floppy necesită ceva pregătire, cum ar fi un cititor extren compatibilizat cu Windows 10 sau un computer din vechile generaţii.
sursă foto: blog.discogs.com, rollingstone.com