Încă zece cumpărători europeni de gaze au deschis conturi la Gazprombank, dublând numărul total de clienți dispuși să plătească pentru gazul rusesc în ruble , așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, scrie Ukrinform, citând Bloomberg.
Cumpărătorii europeni încearcă de săptămâni întregi să-și dea seama cum pot respecta cererea lui Putin de a plăti gazul rusesc în ruble de la 1 aprilie și să nu încalce sancțiunile Uniunii Europene impuse ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.
Conform noii scheme, care se presupune că eludează sancțiunile, clienții trebuie să deschidă două conturi la Gazprombank: unul în valută și unul în ruble. După ce Polonia și Bulgaria au refuzat aceste condiții, la sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a oprit furnizarea de gaze pentru acestea.
O persoană apropiată Gazprom a spus că această schemă înseamnă că tranzacția de plată a gazelor se presupune că este finalizată după ce cumpărătorul plătește valută străină către Gazprombank, deoarece conversia ulterioară în ruble are loc automat și nu implică Banca Centrală a Rusiei, care este situată sub sancțiunile UE.
Miercuri, premierul italian Mario Draghi a declarat că companiile vor putea plăti pentru gaz în ruble fără a încălca sancțiunile. „Majoritatea importatorilor de gaze au deschis deja un cont de ruble la Gazprombank”, a spus el. Draghi a adăugat că cel mai mare importator de gaze din Germania a plătit deja în ruble.
Potrivit unui apropiat al Gazprom, numărul clienților care au plătit în ruble rămâne la nivelul de patru, așa cum era la sfârșitul lunii trecute. Plățile de la alți cumpărători sunt scadente la sfârșitul acestei luni, a spus el.
După cum a raportat UNIAN mai devreme, la sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de a plăti pentru gazul rusesc în ruble în loc de euro. Atunci conducerea UE a anunțat că nu va respecta această cerință.
Pe 26 aprilie, Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria .
Pe 27 aprilie, Bloomberg, citând o sursă apropiată de monopolul rusesc al gazelor Gazprom, a raportat că patru cumpărători europeni de gaz au plătit deja combustibilul albastru în ruble, așa cum a cerut Putin. De asemenea, 10 companii europene au deschis deja conturi la Gazprombank, care sunt necesare pentru a îndeplini cerințele de plată ale Rusiei. Dar Bloomberg nu a furnizat date despre companiile și țările europene.
Pe 28 aprilie, Financial Times, citând propriile surse, a raportat că patru companii energetice din UE sunt gata să plătească Kremlinului gazul în ruble. În aceeași zi, UE a subliniat că plata gazului rusesc în ruble ar fi o încălcare a sancțiunilor.