"Toți ne dăm seama că Guvernul nu are în acest moment majoritatea pentru a-și putea aplica politicile. Iar acest lucru este într-adevăr un obstacol important", a declarat, la un post de radio local, purtătoarea de cuvânt a Guvernului grec, Olga Yerovasili.
Totodată, Yerovasili a menționat că obiectivul executivului condus de Alexis Tsipras este acum să recâștige sprijinul celor 162 de deputați, majoritatea pe care a avut-o după câștigarea alegerilor. Purtătoarea de cuvânt s-a referit în mod special la "minoritatea care alege altceva", adică cei 47 deputați ai partidului Syriza care au refuzat să urmeze linia partidului și au votat, vineri, împotriva acordului convenit de Guvern cu creditorii internaționali.
În acest context, purtătoarea de cuvânt a atras atenția și asupra faptului că partidele de opoziție, deși au votat în favoarea acordului, nu s-au angajat să sprijine și măsurile punctuale cuprinse, în această înțelegere, prin care Grecia va primi în mai multe tranșe un nou împrumut în valoare de circa 86 de miliarde de euro.
Eurogrup a aprobat planul de asistenţă financiară pentru Grecia. Ce sumă va primi guvernul elen
Conform presei locale, se așteaptă ca după ziua de joi, când Grecia va încasa prima tranșă din noul împrumut, să fie introdusă în Parlament și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar o eventuală cădere a acestuia ar face aproape inevitabile alegerile anticipate, având în vedere actuala configurație politică a legislativului. Există, totuși, și posibilitatea ca o astfel de moțiune să nu fie introdusă înaintea sesiunii parlamentare de toamnă, care începe pe 5 octombrie.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat promisiunea restructurării datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în spațiul monedei unice.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrala Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.