De șase ori campion mondial, Garry Kasparov îl înfruntă pe Vladimir Putin de mai bine de 20 de ani și spune că a simțit de mult timp pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru omenire.
"Era destul pentru a-l opri pe Putin cu 15 ani în urmă, nu mai funcţionează astăzi. Este ca şi când ne-am întoarce în anii 20-30. Una era să îl opreşti pe Hitler în 1933, 34, 35, dar erau nevoie de alte măsuri în 1937 sau 1938 şi, bineînţeles, în 1939. La fel cu Putin. Să limităm accesul său la fonduri şi să observăm acţiunile sale agresive cu 15 ani în urmă şi să recunoaştem că el a fost o ameninţare ar putea fi mai eficient. Chiar dacă impunând parţial aceste sancţiuni după anexarea Crimeei şi spunându-i, nu doar prin cuvinte, ci prin acţiuni, că va fi un cost pentru operaţiunile sale, pentru acţiunile agresive", a spus Garry Kasparov, într-un interviu acordat fanatik.ro.
"Ar fi putut să salveze Ucraina de la această tragedie. Nu ştiu dacă ar fi fost aşa de eficient, dar asta este ceva ce putea fi făcut. Problema este că de 23 de ani de când e domnia lui Putin, lumea liberă…, 22 de ani că acum e diferit, dar până în 24 februarie 2022 lumea liberă a arătat un apetit scăzut în a recunoaşte această ameninţare. Primul meu articol despre Putin şi o potenţială ameninţare data din ianuarie 2001. Doar pentru că mă uitam la un băiat din KGB, să ascult care sunt valorile şi credinţele sale şi cum poate Rusia să meargă înainte. El nu avea putere atunci, dar eram îngrijorat, terifiat, că el este acolo. Cineva spunea: o dată în KGB, totdeauna în KGB. Nu există foşti agenţi KGB", a mai spus acesta.
"A readus imediat imnul sovietic, ca preşedinte al Rusiei. A pornit un război în Cecenia, despre bombardamentele de la Parlament sunt foarte multe întrebări. Imediat a mers după televiziunea liberă. Era anul 2001. Apoi au urmat altele. În 2005 spunea că dispariţia Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică, vorbele lui Putin. În 2007, la Conferinţa de Securitate de la Munchen când le-a transmis liderilor din Vest să se întoarcă la graniţele din 1997. Europa de Est este încă sub influenţa Rusiei", a declarat Kasparov.
"Toată lumea a fost într-un mare pericol în februarie 2022: România, Polonia, ţările baltice. În mare pericol. Acum, nu. Pentru că armata lui Putin suferă mari pierderi în Ucraina. Mulţumită rezistenţei eroice a Ucrainei, a sacrificiilor uriaşe de acolo, nimeni nu mai este în pericol acum. Armatele lui Putin sunt ţintuite în Ucraina şi jumătate din potenţialul său militar, dacă nu mai mult, a fost distrus de ucraineni. Încă o dată: cu costuri uriaşe. Nu ştim câţi ucraineni au fost ucişi, nu ştim numerele exacte, dar probabil vorbim despre un număr mai mare de 100.000. Analizele vor fi făcute la finalul războiului, dar jumătate din Ucraina este devastată, demolată", a mai spus Kasparov.