Chris Hughes, unul dintre co-fondatorii Facebook și care a părăsit în urmă cu ceva timp compania, a venit acum cu o reacție extremă la adresa imperiului lui Zuckerberg. El spune că "spargerea" gigantului în companii mai mici nu-i deloc o idee proastă.
Hughes a fost unul dintre partenerii de încredere ai lui Zuckerberg, așa că are ceva expertiză în zona asta. Încă din 2012, în momentul în care a decis să-și vândă ultimele acțiuni și să renunțe la orice poziție deținută în companie, Hughes a simțit că direcția spre care se orientează titanul rețelelor sociale nu este benefică pentru oameni.
Co-fondatorul Facebook a făcut acum o comparație între rețeaua socială și marile companii din domeniul petrolier sau al comunicațiilor. Acestea au deținut la un moment dat monopolul în piețele respective.
Referințele au fost către Standard Oil, compania petrolieră creată de John D. Rockefeller și AT&T, gigantul de telecomunicații înființat de Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului.
Cum ar fi un Facebook divizat?
"Facebook ar avea o perioadă scurtă pentru a vinde afacerile Instagram și WhatsApp, iar cele trei vor deveni companii distincte, cel mai probabil tranzacționate pe bursă. Acționarii Facebook ar deține la început acțiuni în noile companii, deși Mark și alți executivi ar fi probabil obligați să renunțe la acțiunile lor care le dau putere de decizie", a explicat Hughes.
El a insistat că modelul de business al Facebook este îngrozitor. Se bazează exclusiv pe atragerea și menținerea atenției utilizatorilor pentru cât mai mult timp. "Mark Zuckerberg nu poate repara Facebook, dar guvernul nostru o poate face", a mai spus Hughes.
Ultima lui întâlnire cu Zuckerberg a fost în 2017. Hughes a spus că, de atunci până acum, reputația personală a lui Mark și reputația Facebook s-au scufundat. "Am un sentiment de furie și de responsabilitate", a concluzionat Hughes.