UPDATE: Emmanuel Macron, învestit duminică în funcţia de preşedinte al Franţei, a dat asigurări că nu va ”ceda nimic din angajamentele luate în faţa francezilor”, în discursul de învestire, în care şi-a prezentat ambiţia de a ”le reda francezilor încrederea în ei”.
”Francezii au ales pe 7 mai speranţa şi spiritul de cucerire”, a declarat noul preşedinte. ”Responsabilităţile pe care mi le-au încredinţat sunt o onoare de a cărei gravitate îmi dau seama. Lumea are nevoie de ceea ce franţuzoicele şi francezii au învăţat-o întotdeauna: îndrăzneala libertăţii, exigenţa egalităţii, voinţa fraternităţii”, a continuat Macron.
Emmanuel Macron, oficial preşedinte. Cea mai spectaculoasă fotografie de la ceremonie. Ce reprezintă
”Eu îi voi convinge pe compatrioţii noştrii că puterea Franţei nu este în declin, ci că ne aflăm în pragul unei extraordinare renaşteri, pentru că ţinem în mână toate atuurile care vor face şi care fac marile puteri din secolul al XXi-lea”.
”Din acest motiv, eu nu voi ceda nimic în angajamentele luate în faţa francezilor”, a dat asigurări Macron.
”Europa, de care avem nevoie va fi refondată şi relansată, pentru că ea ne protejează şi ne permite să ne purtăm în lume valorile”, a mai promis preşedintele.
”Instituţiile noastre, criticate de unii, trebuie să-şi regăsească în ochii francezilor eficienţa care le-a garantat perenitatea. Căci eu cred în instituţiile Republicii a V-a şi voi face tot ceea ce îmi va sta în putere ca ele să funcţioneze potrivit spiritului care le-a făcut să se nască”, a dat asigurări Macron.
UPDATE: François Hollande i-a predat duminică ștafeta lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al Franței în cadrul unei ceremonii oficiale și a părăsit apoi Palatul Elysee, în aplauzele invitaților și ale mulțimii adunate în fața reședinței prezidențiale, relatează AFP, citată de Agerpres.
Așa cum prevede protocolul, François Hollande l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee, după care au avut o discuție privată, ca parte a ceremoniei de predare a puterii.
Noul șef al statului, cel mai tânăr ales vreodată în Franța, l-a însoțit la final pe Hollande până la mașină, după care a reintrat în Palatul Elysee ținându-se de mână cu soția sa Brigitte, în vârstă de 64 de ani.
Premierul, numit luni
Viitorul premier al Franței va fi numit luni, iar noul guvern va fi anunțat marți, a declarat duminică, pentru Reuters, o sursă apropiată de președintele ales Emmanuel Macron.
Proeuropean angajat, Macron își va evidenția sprijinul pentru o alianță puternică cu Germania printr-o vizită pe care o va face încă de luni la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel.
Urmăreşte LIVE ceremonia de învestire:
La Palatul prezidenţial Elysée, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), a început transferul puterii, o ceremonie solemnă şi tradiţională, într-o capitală securizată de 1.500 de poliţişti.
Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale pe 7 mai 2017 în faţa lui Marine Le Pen, candidata formaţiunii populiste Frontul Naţional.
Cu două săptămâni înainte, cei doi se calificaseră din primul tur, depășind candidații partidelor tradiționale, Francois Fillon (Republicanii) și Benoit Hamon (Partidul Socialist) și pe cel al stângii, Jean-Luc Melenchon.
Emmanuel Macron, s-a născut la 21 decembrie 1977, în localitatea Amiens din nord-estul Franţei. A urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre şi are un masterat în Afaceri publice de la Institut d'Etudes Politiques de Paris. După absolvirea École nationale d'administration (ENA) în 2004, Macron începe să lucreze în cadrul serviciului de Inspecţie a Finanţelor, după un an primind diploma de inspector.
În 2008 renunţă la serviciul public şi se angajează la instituţia financiară Rothschild & Cie Banque.
Macron a intrat în politică în anul 2012, atunci când a ocupat postul de consilier al preşedintelui Francois Hollande. Ulterior, între 2014 şi 2016, a fost ministru al Economiei.
În 2016, el demisioneză din funcţia de ministru şi anunţă că va candida la preşedinţia Franţei. Pe 6 aprilie în acelaşi an, Macron înfiinţează mişcarea, En Marche!
Macron va prelua funcţia de preşedinte de Francois Hollande, în cadrul unei ceremonii care este programată să înceapă la ora locală 10 (ora României, 11).
Printre oficiali francezi care vor participa la festivităţile oficiale de la Palatul Élysée se numără preşedintele Adunării Naţionale şi cel al Senatului, premierul Bernard Cazeneuve şi şeful Consiliului Constituţional, Laurent Fabius.