”Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni -n.r.), rachetele şi dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii”, a spus Zelenski, relatează HotNews.ro.
Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni. Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat sute de aşezări fără energie electrică.
”Şi acesta este doar un atac!”, a arătat Zelenski. ”Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruşi... În loc să învingă sărăcia din ţara sa, liderul rus cheltuieşte totul pentru a evita să recunoască o greşeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei”, a explicat preşedintele ucrainean.
Anterior acestor declarații, şeful administraţiei militare regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase pe contul său din Telegram că atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 31 octombrie au costat ţara agresoare circa 400-600 milioane de dolari, ceea ce reprezintă bugetul anual al unor mari oraşe industriale ruseşti precum Ekaterinburg sau Novosibirsk, potrivit Unian.
Calculul e simplu, a explicat Bratciuk. Rusia a lansat luni cel puţin 50 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555. O rachetă Kh-101 costă 13 milioane de dolari, iar una Kh-555 - 7,5 milioane de dolari.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marţi seară - potrivit Ukrinform - că administraţia americană a alocat 55 de milioane de dolari din fondurile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru repararea şi întreţinerea infrastructurii de alimentare cu agent termic în Ucraina.
Potrivit acestuia, asistenţa USAID include, în special, expedierea a peste 1.600 de generatoare, precum şi a unor sisteme de purificare a apei şi a altor echipamente de încălzire.
Fondurile alocate, a afirmat el, ar trebui să ajute Ucraina să repare şi să menţină infrastructura de alimentare cu căldură în 19 regiuni ale Ucrainei, în care trăiesc până la 7 milioane de ucraineni, mai arată sursa citată.