Veritabil maestru al fotografiei alb-negru, reporter talentat al unei realităţi pe care a tratat-o întotdeauna cu sensibilitate, Marc Riboud obişnuia să spună că fotografiază ”aşa cum un fredonează un muzician”.
”Marc Riboud era fotograful care a făcut cele mai multe fotografii istorice din viaţa unui om”, a spus Jean-François Leroy, directorul festivalului de fotojurnalism Visa pour l’image. ”Mulţi fotografi s-au inspirat din opera lui, dar fără să îl egaleze niciodată”, a adăugat el.
”Marc Riboud era un fotograf-plimbăreţ. Ştia să surprindă scene insolite, cu personaje mari din lume, dar şi scene din viaţa străzii”, a declarat Alain Genestar, directorul revistei de fotojurnalism Polka.
Născut în 1923 la Saint-Genis-Laval, în apropiere de Lyon, Marc Riboud a primit în dar primul lui aparat de fotografiat de la tatăl lui, la vârsta de 14 ani. Cariera lui a debutat în urmă cu peste 60 de ani. În 1953, a obţinut prima publicare într-o revistă, în prestigioasa Life, cu imaginea unui muncitor în echilibru, pe structura din oţel a Turnului Eiffel din Paris, intitulată ”Le Peintre de la Tour Eiffel”. A rămas unul dintre cele mai cunoscute clişee fotografice ale sale, alături de ”La Fille à la fleur”, care prezintă o militantă împotriva războiului din Vietnam, fotografiată în faţa soldaţilor înarmaţi din faţa Pentagonului, în 1967.
Angajat la prestigioasa agenţie Magnum la invitaţia lui Henri Cartier-Bresson şi Robert Capa, Marc Riboud, de formaţie inginer, a devenit apoi fotograf de călătorie. A petrecut lungi perioade în India, China, Japonia; a acoperit din punct de vedere fotojurnalistic războaiele de independenţă din Algeria şi Africa Subsahariană în anii 1960, potrivit biografiei sale online. Este, de asemenea, unul dintre puţinii fotografi din lume care au realizat reportaje în sudul şi în nordul Vietnamului, între 1968 şi 1969.
Preşedinte al agenţiei Magnum din 1974 până în 1976, a părăsit agenţia în 1979, spunând că nu îi place ”concurenţa pentru glorie” care apăruse în companie.
Autor al unui număr de 15 cărţi, Marc Riboud a fost recompensat cu numeroase premii, inclusiv premiul Nadar în 2012 pentru cartea ” Vers l’Orient”. Fotografiile sale au fost publicate în marile reviste ale lumii, precum Life, Paris Match, Stern, Natural Geographic şi Le Nouvel Observateur, dar şi în numeroase galerii şi muzee, în Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. Fotografiile pe care le-a făcut în 1963 în Cuba, unde s-a întâlnit cu Fidel Castro, sunt expuse în prezent la Festivalul Visa pour l’image din Perpignan.
Al cincilea dintre cei şapte copii ai părinţilor lui, Marc Riboud a fost fratele industriaşului Jean Riboud, decedat în 1985 şi fost preşedinte al liderului mondial din domeniul serviciilor petroliere Schlumberger, şi al lui Antoine Riboud, fondatorul şi fostul CEO al grupului Danone, decedat în 2002.