Huawei, cel mai mare producător de smartphone-uri din China, închide magazinele oficiale de vânzare cu amănuntul din Rusia, relatează RIA Novosti, citând o sursă apropiată companiei.
Din cele 19 magazine Huawei, patru s-au închis deja, iar restul se vor închide în următoarele luni, a spus sursa.
La sfârșitul lunii martie, Huawei a încetat să mai încheie noi contracte pentru furnizarea de echipamente de rețea și gadgeturi către Rusia, iar în aprilie a trimis în vacanță angajații biroului local. Compania, care reprezintă 30-40% din toate stațiile de bază care operează în Federația Rusă, „a fost aproape prima care a suspendat comenzile după imounerea de sancțiuni”, a declarat pentru Forbes o sursă apropiată ei .
Alți producători chinezi, care se așteptau să înlocuiască orice componentă electronică importată, au urmat exemplul. Fără să-și facă reclamă, spre deosebire de companiile occidentale, ele își reduc „în tăcere” activitatea pe piața rusă. Printre astfel de companii se numără Lenovo Group și Xiaomi, au declarat surse pentru The Wall Street Journal .
După izbucnirea războiului, giganții tehnologici chinezi au redus drastic livrările către Rusia: în martie, față de februarie, importurile de laptopuri au scăzut cu 40%, smartphone-uri - cu 66%, echipamente de telecomunicații - cu 98%.
În aprilie, declinul s-a intensificat: 830.000 de smartphone-uri au fost importate în Rusia (față de 2 milioane cu un an mai devreme) și doar 43.000 de laptopuri (în loc de 350.000). Volumul total al exporturilor chineze s-a ridicat la doar 3,7 miliarde de dolari față de 7,4 miliarde în ianuarie și 8,2 miliarde în decembrie.
China nu este dispusă să încalce măsurile restrictive ale SUA și ale UE pentru a-l sprijini pe președintele Vladimir Putin, care se află în cea mai gravă izolare internațională, au declarat oficiali chinezi și americani pentru ziarul Washington Post .
Negocieri dificile. Iritare tot mai mare la Beijing și frustrare la Kremlin
Potrivit ziarului american, Moscova a apelat de mai multe ori la chinezi în ultimele săptămâni cerând ajutor și îndeplinind unele obligații comerciale presupus asumate de chinezi înainte de începerea războiului. Dar negocierile merg „greu” și sunt însoțite de iritare tot mai mare la Beijing și frustrare la Kremlin.
Potrivit surselor WSJ, chinezii sunt sub presiunea furnizorilor americani de semiconductori, cărora li se interzice prin sancțiuni să vândă produse către Rusia. Chinezii nu pot refuza și „pot fi înțeleși”, spune șeful Canalys, Steve Brazer: pierderea contractelor din Statele Unite „ar fi un dezastru pentru ei”.