Fotografiile, datate 19 și 21 mai, arată navele Matros Pozynich și Matros Koshka acostate lângă elevatoarele de cereale: cerealele sunt turnate din transportor în cală.
Potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com, ambele nave au părăsit deja portul: „Matros Pozynich” navighează în Marea Egee spre Beirut, iar „Matros Koshka” se află încă în Marea Neagră.
După cum notează postul de televiziune, este greu de spus cu siguranță că vorbim de cereale furate de la ucraineni. În același timp, Crimeea produce puține cereale, spre deosebire de regiunile bogate din punct de vedere agricol Herson și Zaporojie. În același timp, oficiali ucraineni și surse din industrie au declarat pentru CNN că trupele ruse din teritoriile ocupate au golit mai multe depozite și au dus cerealele spre sud.
Mai mult, la începutul acestei luni, Matros Pozynich a finalizat o misiune similară: a încărcat cereale și a navigat din Marea Neagră către Mediterana. Inițial, nava se îndrepta cu marfă spre Egipt, dar, potrivit guvernului rus, după un avertisment din partea autorităților ucrainene, i s-a refuzat permisiunea de a părăsi Alexandria. De asemenea, navei i s-a interzis intrarea în Beirut. A ajuns să acosteze în Latakia, Siria, unde Rusia sprijină regimul președintelui Bashar al-Assad de ani de zile.
Potrivit informațiilor ucrainene, o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană. Potrivit ministrului politicii agrare Nikolai Solsky, armata rusă a furat 400-500.000 de tone de cereale în teritoriile ocupate.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a blocat peste 20 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene. Potrivit ONU, 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate acolo.
În Rusia, ei au remarcat că vor debloca porturile doar dacă Occidentul ar ridica sancțiunile asupra exporturilor rusești. Statele Unite și țările Uniunii Europene dezvoltă rute pentru a rezolva problema cât mai curând posibil.
Războiul dintre Rusia și Ucraina - primul și al cincilea exportator de cereale din lume - a dus la o creștere record a prețurilor alimentelor la nivel internațional. Indicele prețurilor la alimente a crescut timp de șapte trimestre consecutive. Continuarea războiului amenință cu criza alimentară globală.