'Nimic nu va fi rezolvat atât timp cât America și Rusia nu se pun de acord în privința Siriei', a declarat Borisov în fața presei, înaintea plecării la Bruxelles.
'Plec fără entuziasm pentru a participa (la summit) și a spune acest lucru fără a fi auzit', a adăugat prim-ministrul bulgar, calificând drept 'tsunami' afluxul de refugiați spre Europa și estimând că 'noi valuri se vor succeda' din Africa.
Bulgaria a votat marți, la reuniunea miniștrilor de interne și ai justiției din UE, în favoarea cotelor de repartizare a 120.000 de refugiați irakieni, sirieni și eritreeni sosiți de la sfârșitul lunii august în Grecia și în Italia.
În Bulgaria, 'vom accepta 1.200 de persoane și vom termina cu cotele. Însă problema nu va fi rezolvată', a insistat Borisov.
Bulgaria, situată la nord-vest de Turcia, este ocolită de fluxul principal de migranți spre Europa occidentală. Anul trecut a ridicat la frontieră un gard de sârmă ghimpată pe o lungime de 30 km, pe care îl extinde în prezent, iar securitatea la graniță este întărită cu 2.000 de polițiști și militari. Migranții, mai ales sirieni, irakeni și afgani, sunt înregistrați sistematic.
Ministrul adjunct de interne, Filip Gheorghiev, a admis însă că majoritatea celor 16.000 de migranți reținuți de la începutul anului la frontiere și în interiorul țării și-au continuat apoi drumul spre vestul Europei.