Veronica Anghel a vorbit, într-un interviu pentru adevarul.ro, despre riscurile ca războiul din Ucraina să se extindă şi să devină chiar un război cu mijloace militare între Rusia şi NATO. E o variantă puţin probabilă, spune ea, cu atât mai mult cu cât NATO a dat dovadă de înţelepciune şi a evitat acest scenariu.
Analistul de risc anticipează însă un adevărat dezastru economic într-o Rusie care se va destabiliza politic, iar atunci Occidentul ar fi nevoit să intervină. O Rusie posesoare de armament nuclear aflată în haos total ar putea deveni cel mai negru coşmar. Într-o astfel de situaţie, riscul cel mai mare, de care se vorbeşte deja în cancelariile occidentale, ar fi ca unele dintre armele nucleare ale Rusiei să ajungă chiar şi în mâinile unor grupări teroriste.
„NATO se străduieşte să limiteze pe cât posibil şi scenariul confruntărilor convenţionale. Nu este aceasta cea mai probabilă variantă pentru viitor. Varianta probabilă şi cea mai dificilă pentru care trebuie să fim pregătiţi este aceea a unei Rusii destabilizate intern, o putere în cădere cu cetăţeni care vor avea nevoie de ajutor economic şi susţinere internaţională mai devreme sau mai târziu”, spune Veronica Anghel.
În schimb, riscul ca Rusia să utilizeze armamentul nuclear de care dispune împotriva Ucrainei sau a Occidentului este minim, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijat în totalitate.
„Ameninţările de război nuclear ale Rusiei sunt ele însele o escaladare, deşi scenariul lansării unui atac nuclear nu este probabil. Se vorbeşte de ani de zile de strategia Rusiei de a «escalada pentru a de-escalada» – ceea ce înseamnă că Rusia ar fi dispusă să se angajeze într-un război nuclear limitat pentru a câştiga un conflict convenţional. Acest scenariu atrage atenţia pentru că este una dintre acele situaţii pe care le evaluăm ca având «probabilitate scăzută şi impact ridicat». Aşadar, chiar dacă am identifica 0,1% posibilitatea ca un atac nuclear să aibă loc, trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Din acest motiv lumea există sub o umbrelă a distrugerii reciproce asigurate. Îngrijorarea nu vine însă din probabilitatea utilizării armamentului nuclear strategic ci din faptul că există indicaţii că Rusia ar putea fi dispusă să folosească arme nucleare tactice, cu încărcătură mai mică. Kremlinul ar putea percepe aceste arme ca parte a forţelor lor convenţionale”, explică Veronica Anghel.