Cetățenii români interesați care se află pe teritoriul Turciei sunt sfătuiți să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări.
UPDATE, ora 15.30: În continuarea informațiilor privind situația din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cele două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistență la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetățeni români.
Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internațional Atatürk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia. Până la acest moment, în punctele de întâlnire stabilite în aeroport s-au prezentat aprox. 200 de persoane. Reamintim că punctele de întâlnire pentru cetățenii români au fost stabilite în două locații– zona de check–in la poarta G17, iar în zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.
La ora 16.25 (ora locală) va pleca spre Istanbul cursa regulată operată de compania TAROM, returul spre București fiind preconizată pentru ora 18.35 (ora locală). Prin această cursă se va repatria un număr de 131 de cetățeni români, printre care și pasagerii cursei TAROM de dimineață, care a fost anulată. Atragem atenția pasagerilor că locația de check-in se poate modifica și le recomandăm în acest sens să urmărească permanent panourile de informare din aeroport.
Suplimentar, urmare demersurilor complexe ale Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, este în curs de organizare un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevăzut în bugetul MAE pentru gestionarea situaților de criză.
UPDATE, ora 12.20 În continuarea informațiilor în sprijinul cetățenilor români din Turcia, MAE face cunoscut că, în conformitate cu detaliile furnizate de Frontex, a fost redeschis traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare.
Totodată, informăm că pe toate canalele de comunicare instituite de către Celula de criză (Call Center MAE, telefoanele de urgență ale tuturor misiunilor diplomatice ale României din Turcia), încă de la debutul evenimentului, au fost gestionate un număr de aprox. 1500 de apeluri telefonice primite din partea cetățenilor români.
Celula de criză coordonează demersurile pe linie de asistență de consulară și suport pentru cetățenii români aflați în Turcia.
UPDATE, ora 11.00. Echipa Consulatului General al României la Istanbul care s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia, în funcție de necesități. Nu s-au înregistrat cazuri speciale.
MAE precizează că în cadrul aeroportului au fost stabilite două puncte de adunare/informare pentru cetățenii români – pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar. Menționăm că la aceste puncte se află echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore).
La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu companiile de zbor care operează pe relația cu Turcia. Unele dintre companiile aeriene au reluat zboruri spre rutele către Antalya și Bodrum. Pentru informații actualizate privind cursele Tarom, recomandăm cetățenilor români să acceseze și pagina de Facebook a companiei Tarom.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor să mențină legătura cu operatorii de turism prin intermediul cărora au achiziționat biletele, în vederea stabilirii coordonatelor privind reîntoarcerea în țară.
MAE face toate demersurile să fie în contact cu autoritățile turce și bulgare cu responsabilități în domeniul transportului aerian și terestru. Imediat ce vor exista clarificări privind situația transportului terestru, vom reveni cu detalii.
Două echipe consulare mobile din cadrul ambasadei României la Sofia se deplasează la două dintre cele mai uzitate puncte de frontieră terestră cu Turcia – Malko Târnovo/Derekoy și Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregătite să ofere sprijin în funcție de evoluția situației din teren.
Având în vedere situația încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări.
Reamintim că, pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE pune la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. De asemenea, cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
UPDATE, ora 9,30. ”Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și ai Consulatelor Generale din Istanbul și Izmir continuă demersurile în vederea acordării asistenței consulare necesare cetățenilor români aflați pe teritoriul Turciei. Până în prezent, au fost recepționate aproximativ 400 de apeluri telefonice prin intermediul Call Center-ului Ministerului Afacerilor Externe și direct la misiunea diplomatică și oficiile consulare.
Imediat ce condițiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul, pentru a oferi asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia”, se arată în comunicatul MAE.
La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu firmele și companiile de turism care operează pe relația cu Turcia. Potrivit informațiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria este închisă în sensul de ieșire din Turcia.
Pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE pune la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia verde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. De asemenea, cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport.
Militari turci au ocupat vineri seară zone strategice din Ankara și Istanbul, inclusiv aeroportul Ataturk, podurile din Istanbul si parlamentul din Ankara și au anunțat că au preluat puterea în țară. Pe parcursul unei nopți dramatice, a devenit clar că nu întreaga armată participa la lovitura de stat.
Guvernul a anunțat că este încă în control, în vreme ce Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut oamenilor să iasă în stradă și să apere democrația, lucru care s-a întâmplat. Mai multe explozii s-au auzit la Istanbul, unde puciștii ar fi deschis focul asupra populației, iar la Ankara, clădirea Parlamentului a fost lovită de cel puțin o bombă.
Noapte dramatică în Turcia. LOVITURĂ DE STAT militară eșuată. Zeci de morți. Guvernul e "în control"
Ulterior, guvernul și mai multe instituții de securitate, inclusiv structuri ale Armatei, au anunțat că lovitura de stat a eșuat și că guvernul este în control. Erdogan, care a aterizat la Istanbul, s-a adresat triumfător populației.
754 de persoane au fost arestate în Turcia, după tentativa de lovitură de stat