Daune de 1 milion de euro pentru un concurs fraudat. Ministerul Educaţiei, bun de plată în solidar cu vinovații Ministerul Educaţiei a devenit parte responsabilă şi e chemat să plătească daune de un milion de euro în solidar cu vinovaţii, în procesul declanşat de DNA Oradea pentru fraudarea concursului organizat în 2021 de Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru directorii de școli din Bihor.
PASTILA PENTRU SUFLET - Care este gândul zilei - 23 septembrie Omul e ca şi copacul. Când se abate frigul ispitelor şi-al păcatelor peste sufletul lui, îi cad frunzele şi florile cele alese, virtutea şi credinţa.
Modificare majoră în educație. Nu trebuie să ai 10 pe linie ca să obții bursă de merit Dacă până acum numai mediile de la 9,5 în sus erau cele care îți aduceau bursă de merit, elevii pot lua bursă de merit și cu medii de 5, 6, 7, dacă sunt în primii 30% din clasă.
TikTok, amendă uriașă în Europa. Este o amenințare la adresa protecției minorilor TikTok a fost amendată cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor privind confidenţialitatea în ceea ce priveşte prelucrarea datelor personale ale copiilor în Uniunea Europeană, a anunţat vineri organismul de reglementare al blocului comunitar, relatează AFP şi Reuters.
Județul în care elevii NU au beneficiat nici măcar odată de programul "Cornul și laptele", în 2022. Problema persistă în continuare În timp ce elevii din alte județe au primit corn și lapte chiar din primele zile de școală, zeci de mii de elevi din județul Iași nu au primit aceste alimente necesare mai ales pentru copiii care provin din medii defavorizate și pentru care acest program reprezenta o sursă de hrană. Totul vine după ce hotărârile necesare pentru ca județul să poată demara licitațiile nu ar fi fost trimise la timp.
Ministerul Educației NU are bani pentru plata salariilor profesorilor pentru luna septembrie! S-a cerut ajutorul Guvernului În timp ce dascălii din întreaga țară așteaptă majorările promise de guvernanți în noua lege a salarizării, Ministerul Educației nu are suficienți bani nici pentru plata salariilor profesorilor pentru luna septembrie. Fondurile existene nu ajung nici pentru manualele școlare. C atare, Ministerul Educatiei cerut bani de la Guvern, iar suma este una uriașă: aproape 470 de milioane de lei pentru toate restanțele.
Meditațiile cu elevii de la clasă vor fi considerate abatere disciplinară. Sancțiunile ajung la desfacerea contractului de muncă Legea educației care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie stabilește noi reguli.
Video Peste 1.200 de microbuze electrice școlare, finanțate din PNRR, pentru transportul elevilor - Anunțul ministrului Educației Semnarea oficială a contractelor de finanţare pentru un număr de peste 1.200 de microbuze electrice școlare a avut loc marți, la Palatul Victoria, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Educației, Ligia Deca.
Primarul român care a participat, „conform tradiției”, la deschiderea anului școlar în 17 școli Primarul din Suceava a participat, luni, la deschiderea noului an școlar de la 17 școli. Anunțul a fost făcut chiar de edil, pe Facebook.
A început școala. Care este bugetul mediu alocat pentru rechizite și de ce părinții merg la cumpărături după ce încep cursurile În contextul începerii şcolii, majoritatea părinţilor (70%) cheltuie în medie sub 500 de lei pentru manuale, caiete, cărţi, rechizite şi accesorii necesare procesului educaţional, în timp ce un părinte din 5 alocă pentru aceste cheltuieli între 500 şi 800 de lei.
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț despre testarea antidrog în școli - Lider sindical profesori: „Cadrul didactic nu are niciun rol” Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat care este rolul cadrelor didactice în testarea antidorg din școli. Sindicatele din învățământul preuniversitar nu sunt de acord cu testarea antidrog făcută de profesori. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că o testare generalizată în școli ar duce la „blocaje” în activitatea acestora.
Decizie-șoc la început de an școlar: Se taie din banii PNRR pentru școli - Explicația Ministerului Educației: Nevoia reală e mai mică Se taie și din banii PNRR de la Educație. Se renunță la finanțarea unor proiecte din „România Educată” ce prevedeau dotarea și renovarea a mii de școli din România, dotarea cu laboratoare de informatică, dar și la jumătate din microbuze electrice școlare pentru transportul elevilor.
Sezonul alergiilor. Cum îi ferim pe copii de îmbolnăviri, mai ales la început de an școlar Statisticile arată că, anual, peste 50 de milioane de adulți și copii sunt afectați de simptomele alergiilor de primăvară sau toamnă.
Schimbări importante în noul an școlar: în ce condiții profesorul poate confisca telefonul elevilor Aproape trei milioane de elevi încep un nou an școlar, diferit. Sunt reguli noi stabilite prin noua lege a educației naționale care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie: de la examene în premieră, la confiscarea telefonului mobil.
Marcel Ciolacu vrea reînființarea școlilor profesionale: „E nevoie să le creăm o alternativă elevilor și părinților” Ciolacu a spus că unica șansă de dezvoltare a României este să formăm elevi care imediat ce termină școala au o meserie în mână și se pot integra în societate.
Nutriționist român: alimentul care NU trebuie să lipsească din ghiozdanul unui copil - este ieftin și ține de foame Începerea noului an școlar înseamnă și grijile părinților legate de alimentația celor mici. Nutriționistul Mihaela Bilic spune ce nu trebuie să lipsească niciodată din ghizodanul unui copil. Este o gustare sănătoasă, sățioasă, dar și cea mai eficientă sursă de carbohidrați.
Iohannis și Deca, prezenți la festivitatea de deschidere a noului anul școlar, în Capitală. Mesajul transmis de director, cu puțin timp înainte să ajungă președintele Ministrul Educației Ligia Deca și președintele României, Klaus Iohannis, vor participa, astăzi, la Festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Școala Gimnazială Nr. 162 din Capitală. Cu puțin timp înainte ca șeful statului și ministrul Educației să ajungă aici, directorul unității de învățământ a postat un mesaj pe Facebook. Aproximativ 3 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile noului an şcolar, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Primul clopoțel - Aproximativ 3 milioane de elevi încep astăzi școala. Ce "surprize" îi așteaptă - Structura noului an școlar Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari încep, astăzi, cursurile noului an şcolar, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Anul şcolar 2023-2024 începe la data de 11 septembrie 2023 și se încheie la data de 31 august 2024. Durata acestuia este de 36 de săptămâni de cursuri. Cât privește vacanțele, noul an școlar aduce cu sine 5 perioade de pauză mult-așteptată.
Ligia Deca, mesaj de 11 septembrie: „Trăiesc emoţia acestui început de an şcolar în două ipostaze, de mamă şi de ministru al Educaţiei” Ministerul Educației a transmis un mesaj la începutul anului școlar 2023-2024. Ministrul Ligia Deca este la primul an școlar din mandatul său la Educație și a mărturisit că este și primul său an de școală ca mamă.
9 sfaturi pentru părinți de la profesori și psihologi - Cum să aibă copiii un început de an școlar de nota 10 Sfaturi foarte importante pentru părinți, dar și pentru profesorii care sunt părinți, la început de an școlar. Psihologii susțin că este nevoie de câteva pregătiri în timpul primei săptămâni de școală, dacă nu au avut loc deja înainte de 11 septembrie.
Anul școlar 2023-2024 începe cu probleme: Elevii nu vor circula GRATUIT în toate județele, din 11 septembrie - STB anunță suplimentări Începerea anului școlar 2023-2024 vine cu probleme în privința transportului elevilor către școlile în care învață. În timp ce transportul public la nivelul Capitalei va fi suplimentat și este asigurată și gratuitatea, elevii navetiști din alte județe nu vor putea beneficia de gratuitate, potrivit anunțului operatorilor de transport. Anunțul vine după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a asigurat că toți elevii vor beneficia de transport gratuit din 11 septembrie, pe tot parcursul anului școlar.
Cele 7 boli frecvente la început de an școlar - Toate semnele la care trebuie să fie atenți copiii și părinții Începerea școlii presupune reintegrarea copiilor în colectivitate, și, odată cu asta, și mai mulți microbi pe care copiii îi aduc acasă. Clasele supraaglomerate, contactul cu multe persoane îi predispun la viroze respiratorii sezoniere, boli ale copilăriei, păduchi sau probleme digestive sau chiar accidentări.
Profesorii nu prea au încredere în primisiunile de mărire a salariilor La trei luni după una dintre cele mai mari greve ale profesorilor din istoria recentă, 49% dintre cadrele didactice nu au încredere că guvernanții vor respecta promisiunile salariale.
Campania umanitară "Back to school", obiectiv îndeplinit: peste 100 de copii aflați în dificultate au primit rechizite și dulciuri. Mobilizare impresionantă de forțe Structurile locale din județul Timiș din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, împreună cu reprezentanții locului de joacă Energy Kids Family Center din Timișoara au demarat campania umanitară “Back to school for all kids” ediția I.
Școală mai scumpă în 2023. Cheltuielile cu rechizite sunt mai mari cu aproape 30% față de 2022 Bugetul alocat de familie pentru achiziția de rechizite și ale cheltuieli destinate educației au crescut cu aproape 30%, conform unui studiu.
Școala în 2023. Care sunt județele unde școlile încă au toaleta în fundul curții Deși România vrea să fie percepută ca stat european, realitatea din teren contrazice dorințele. Încă existe sute de școli rămase în secolele trecute, unde așa-zisa toaletă este groapa din fundul curții.
Începe școala. Aproximativ 2,8 milioane de elevi şi preşcolari vor începe luni anul şcolar 2023-2024 Aproximativ 2.700.000 încep luni cursurile anului şcolar 2023 - 2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Anul şcolar 2023-2024 începe la data de 1 septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț despre modificări la transportul elevilor și studenților în anul școlar 2023-2024 - Cum se aplică gratuitatea Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că Guvernul a aprobat vineri două hotărâri ce reglementează acordarea reducerilor şi gratuităţilor la transport pentru elevi şi studenţi. O diferență față de situația din prezent este că gratuitatea pentru transport în cazul elevilor va fi doar pe anul școlar, și nu pentru tot anul calendaristic.
Minorii până la 16 ani vor avea acces la platformele sociale cu acordul explicit al părinților. Proiect al senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc Senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat, în cadrul Școlii de Vară a Organizației Femeilor Liberale (OFL), un proiect legislativ menit să abordeze problemele cu care se confruntă copiii în mediul online. Proiectul senatoarei vine ca răspuns la solicitările numeroase din partea părinților și a societății.
Ce salarii au profesorii din sistemul privat de învățământ Angajaţii din sistemul privat de învăţământ câştigă între 3.000 şi 9.000 de lei pe lună, valoarea superioară fiind pentru un profesor de gimnaziu sau de liceu, arată datele incluse într-un index salarial, întocmit de o platformă de recrutare online.