Autoritățile kazahe au găsit o nouă rută de a-și exporta petrolul pe piața mondială, după ce Rusia și-a suspendat în iunie transporturile prin terminalul din Novorossiysk, de unde sunt exportate anual zeci de milioane de tone de materii prime.
Începând din septembrie, compania de stat Kazmunaigas din Kazahstan va începe livrările de export prin Azerbaidjan, a informat Reuters, citând surse familiare cu situația.
Potrivit acestora, practic s-au ajuns la acorduri cu „fiica” comercială a corporației de stat azere SOCAR, iar contractul va fi semnat până la sfârșitul lunii august. Volumul său inițial va fi de 1,5 milioane de tone pe an, sau 30 de mii de barili pe zi, dar va fi crescut la 5 milioane de tone din 2023.
Petrolul kazah, dintre care cei mai mari cumpărători sunt țările europene, va curge pe piața mondială printr-o conductă care duce la portul turc Ceyhan, spun surse Reuters.
Începând din ianuarie, la aceste livrări se vor adăuga exporturile prin portul Supsa din Georgia. În total, ocolind Rusia, Kazahstanul intenționează să exporte puțin mai mult de 100 de mii de barili pe zi, sau 8% din exporturile sale de petrol.
Și deși acest lucru este încă mic în comparație cu cei 1,3-1,4 milioane de barili pe zi care sunt exportați prin terminalul din Novorossiysk, autoritățile kazahe nu plănuiesc să se oprească. Ruta trans-caspică, care ocolește Rusia, devine o prioritate pentru exporturile de petrol, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev în iulie.
El a instruit să elaboreze diversificarea canalelor de export de petrol, „inclusiv cu posibilitatea de a atrage investitori din proiectul Tengiz”.
Tengiz este cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, care este deținut în proporție de 75% de corporațiile americane Chevron (50%) și ExxonMobil (25%). Un proiect de extindere a producției de 45,2 miliarde de dolari a fost lansat acum la Tengiz, care era programat să fie finalizat în 2023.
În plus, Tokayev a instruit guvernul, împreună cu fondul de stat Samruk-Kazyna, „să ia măsuri pentru a crește capacitatea conductelor petroliere Atyrau-Kenkiyak și Kenkiyak-Kumkol”, precum și pentru a crește capacitatea porturilor din Marea Caspică.
Kazahstanul ocupă locul 11 în lume în ceea ce privește producția de petrol - 1,7 milioane de barili pe zi. 89% din acest volum este exportat, iar cea mai mare parte trece prin conducta care duce la Novorossiysk.
Cu toate acestea, această rută a fost închisă timp de o săptămână în iulie, după ce Rostransnadzor a descoperit încălcări ale mediului în exploatarea Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) și a suspendat funcționarea terminalelor sale timp de o lună. A doua zi, a avut loc o explozie pe câmpul Tengiz, în urma căreia doi muncitori au fost uciși.
Necazuri ca de la o corn de abundență au plouat asupra industriei petroliere din Kazahstan după ce Tokayev, sosit la Sankt Petersburg pentru SPIEF-2022, a refuzat să recunoască DPR și LPR și a oferit Europei asistență pentru stabilizarea piețelor energetice.