În mod tradițional, cel mai mare cumpărător de gaze naturale din lume (GNL), China vinde excedentar în acest an, deoarece creșterea economică slabă a dus și la scăderea cererii de pe piața internă, scrie Nikkei Asia. Acest lucru a oferit aprovizionare suplimentară pe piața spot, de care Europa a profitat.
În prima jumătate a anului, importurile europene de GNL au crescut cu 60%, până la 53 de milioane de tone, potrivit Kpler. Revânzările cumulate de GNL de către companiile chineze în această perioadă ar putea depăși 4 milioane de tone, ceea ce echivalează cu peste 7% din importurile europene, scrie Nikkei Asia.
Astfel de tranzacții sunt menționate în declarațiile companiilor chineze. Principalul comerciant, JOVO Group, a dezvăluit recent că a revândut un tanc GNL unui cumpărător european. Reprezentanții uneia dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din țară, Sinopec, au declarat în aprilie, la o teleconferință cu analiștii, că furnizează gazele în surplus pe piața internațională.
Potrivit presei chineze, Sinopec a vândut 45 de tancuri GNL, aproximativ 3,15 milioane de tone.
Scăderea cererii din China se datorează mai multor factori. PIB-ul crește lent (în prima jumătate a anului - cu doar 2,5%), ceea ce se explică prin:
o politică de toleranță zero pentru covid, în conformitate cu care autoritățile țării pun în carantină orașele cu milioane de locuitori;
refuzul Beijingului de a stimula o economie deja suprasolicitată la aceeași scară ca înainte;
criza din sectorul imobiliar rezidențial.
„Închiderea orașului a redus cererea de combustibili industriali și produse chimice, ceea ce a dus la o cerere mai scăzută de gaze în prima jumătate a anului. Și nu se pare că va crește mult în al doilea”, spune Xuelian Li, analist senior la Institutul de Cercetare Marubeni.
În plus, guvernul a ordonat să-și crească producția proprie de resurse energetice - de la cărbune la gaze; producția acestuia din urmă ar trebui să crească cu 7% în acest an față de 2021, estimează firma de consultanță Sia Energy.
Drept urmare, importurile de gaze în China ar putea scădea cu 20% în acest an, scrie Nikkei.
Cererea scăzută a Chinei de GNL ajută la reducerea prețurilor la gaze în Asia mai mult decât în Europa. Astfel, un milion de unități termice costă 45 de dolari, iar pe Bătrânul Continent a ajuns la 60 de dolari. Țările europene, având în vedere reducerea livrărilor Gazprom (pentru Nord Stream 1, acum este de doar 20% din capacitate), acestea încearcă să umple cât mai curând instalațiile de depozitare a gazelor pentru iarnă.
Acum, conform Gas Infrastructure Europe, acestea sunt deja umplute cu 79,94%, adică obiectivul stabilit pentru 1 noiembrie de 80% a fost practic atins.
În viitor, redresarea economiei chineze poate crește cererea de gaz. Dar toți observatorii sunt de acord că politica Beijingului nu se va schimba cel puțin până la Congresul Partidului Comunist din noiembrie, care ar trebui să aibă loc renumirea lui Xi Jinping în funcția de președinte al RPC. În plus, creșterea economică ridicată a încetat să mai fie obiectivul principal al actualei conduceri a Chinei, a spus Stephen Roach, cercetător senior la Centrul pentru Studii Chineze de la Yale Law School (și fost economist șef la Morgan Stanley și președinte al Morgan Stanley). Asia).
Mai mult, cererea Chinei de gaze este foarte bine acoperită de Gazprom. Compania rusă informează în mod regulat despre o creștere a livrărilor către China și o scădere a aprovizionărilor către Europa. Raportul privind rezultatele pentru primele șapte luni din 2022 spune: „Exporturile de gaze către China prin gazoductul Power of Siberia sunt în creștere în cadrul contractului bilateral pe termen lung dintre Gazprom și CNPC: pe parcursul a șapte luni, a crescut cu 60,9%. Livrările au depășit în mod regulat cantitățile zilnice contractate în iulie, în timp ce recordul istoric al volumului zilnic de export a fost depăși de trei ori.”
Acest lucru ajută în mod indirect Europa, susțin cei de la Nikkei:
Dacă Rusia crește exporturile către China ca o modalitate de a pedepsi Europa, China va avea o oportunitate mai bună de a revinde excesul de gaz pe piața spot – și va ajuta indirect Europa.