Articolele din categoria ECONOMIE:

Foto: Inquam Photos
Gabriel Resources a plătit sute de mii de dolari unor profesori de drept pentru a emite opinii împotriva României
În bătălia dură cu statul român pentru daune de peste șase miliarde de dolari pentru Roșia Montană, Gabriel Resources a apelat inclusiv la reputați profesori români de drept. Spre exemplu, profesorul Corneliu Bîrsan, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a primit o sumă mare de bani pentru a emite opinii împotriva României. Nu a fost, însă, singurul. 
Recalcularea PENSIILOR: Banii pe care îi va primi un român după 29 de ani de muncă. Explicațiile lui Daniel Baciu Exclusiv
Recalcularea PENSIILOR: Banii pe care îi va primi un român după 29 de ani de muncă. Explicațiile lui Daniel Baciu
În exclusivitate pentru Realitatea Plus, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a explicat cum se modifică pensiile românilor, potrivit noii legi. Șeful Casei de Pensii a dat mai multe exemple privind aplicarea punctelor de stabilitate, noile instrumente pe care Casa de Pensii le-a introdus și care au stârnit nedumeriri printre vârstnici. Aceste puncte se calculează după stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani.
Cum arată noile pensii după marea recalculare
Cum arată noile pensii după marea recalculare. Importanța punctelor de stabilitate, explicată prin exemple concrete de șeful Casei Naționale de Pensii
Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură marea recalculare a pensiilor promisă de autorități. Cu toate acestea, metodele de calcul le creează multora confuzie, iar mulți dintre ei se întreabă cum vor arăta noile pensii după această reformă. Într-un efort de clarificare a procesului, președintele Casei Naționale de Pensii a venit în platoul Realitatea Plus pentru a explica importanța punctelor de stabilitate și impactul acestora asupra nivelului pensiei.
Marcel Boloş: Ordonanţa de Urgenţă ce prevede reorganizarea activităţii ANAF, pe agenda şedinţei de Guvern
Marcel Boloş: Ordonanţa de Urgenţă ce prevede reorganizarea activităţii ANAF, pe agenda şedinţei de Guvern
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, că în şedinţa de Guvern se află spre aprobare o Ordonanţă ce prevede reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu obiectivul de a consolida capacitatea instituţională a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat dar şi combaterea fenomenului de evaziune fiscală.
Tezaurul de la Moscova. Ce șanse sunt ca România să înduplece Rusia „Dar ce v-a venit să ni-l dați tocmai nouă?!”
Tezaurul de la Moscova. Ce șanse sunt ca România să înduplece Rusia „Dar ce v-a venit să ni-l dați tocmai nouă?!”
Situația tezaurului național al României ținut de Rusia este dezbătută astăzi în Parlamentul European. Comisia Europeană va susţine o declaraţie în faţa eurodeputaţilor care vor vota apoi o rezoluție cu privire la restituirea tezaurului românesc, însuşit ilegal de ruși în timpul Primului Război Mondial. Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu a declarat recent că a discutat cu Vladimir Putin în acest sens și că tezaurul României de la Moscova va fi returnat atunci când în Rusia va fi democrație. 
Pensia medie e crescut în ultimele trei luni din 2023. Foto/Arhivă
România are mai mulți pensionari decât salariați. În Teleorman, raportul este 15 la 10, în timp ce la București este 8-10
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, cu variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariaţi în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui.
Criptomonede
Țeapă la Cryptodata: Moneda prin care au păcălit investitorii a ajuns să valoreze de 640 de ori mai puțin
Dezvăluiri uluitoare despre moneda virtuală lansată și promovată intens de patronii CryptoDATA, care s-a terminat cu o țeapă de zile mari pentru investitorii pasionați. Moneda digitală, lansată în luna martie a anului 2022 avea o valoare de 4,5 lei, iar acum a ajuns să valoreze mai puțin de 0,007 lei. Mai exact, de peste 640 de ori mai puțin. Pagubele sunt uriașe, iar oamenii se plâng că au fost ademeniți și păcăliți de cei din spatele CryptoDATA. 
Bugetarii considera ca merita salarii mai mari
Bugetarii consideră că merită să fie plătiți mai bine și își doresc 1.500 de euro pe lună, conform unui sondaj. Majoritatea nu au participat niciodată la un curs de formare
Şapte din zece angajaţi la stat nu au participat la cursuri de formare profesională, deşi Codul Muncii obligă instituţiile publice să dezvolte abilităţile personalului cel puţin o dată la 2 ani, arată un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP. Potrivit acestuia, angajaţii de la stat consideră că nu primesc, în prezent, salariul pe care îl merită: aproape 40% dintre ei spun că un venit lunar motivant este de 1.500-2.000 euro, iar pentru 21% nivelul unui astfel de salariu este de peste 2.000 euro.
Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos
Oamenii de afaceri străini, reacție imediată la investițiile record din economia României în guvernarea Ciolacu
Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1.598 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 2,1% față de anul anterior. Iar investițiile au atins un nivel record pentru perioada post-decembristă, de 38,3 miliarde de euro. Sunt date oficiale, completate și de Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care menționa, cu subiect și predicat, că ” noile evaluări indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 şi I 2024 comparativ cu prognoza anterioară”.