Ortodoxe
Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie
Greco-catolice
Amintirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail
Romano-catolice
Sf. Zaharia, profet
Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose este sărbătorită de Biserică în ziua de 6 septembrie.
Între oraşul Colose (în Frigia - veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici - azi Turcia) şi oraşul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor cu ape tămăduitoare.
Sfântul lăcaş a fost ridicat de către un păgân din Laodiceea (oraş în Asia Mică), convertit la creştinism în urma unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail.
Fiica acestuia era mută din naştere, iar prin vedenie minunată tatăl său a fost înştiinţat de către Sfântul Arhanghel Mihail să îşi ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând, omul a plecat împreună cu fiica sa şi, după ce a ajuns la izvor, i-a dat să bea apă, iar aceasta a început să vorbească, strigând: "Dumnezeule cel creştinesc, miluieşte-mă pe mine; Sfinte Mihaile, ajută-mi mie". Au fost atunci amândoi botezaţi, tată şi fiică, împreună cu cei care îi însoţiseră în călătorie.
După 90 de ani de la zidirea sfântului lăcaş a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli, care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind şi făcând rugăciuni ca şi marii pustnici ai sihăstriilor.
De când se nevoia lângă biserică, fericitul Arhip nu a gustat nimic din mâncărurile şi băuturile mireneşti, nici carne, nici vin, nici pâine nu mânca, ci numai verdeţuri de pustie pe care, adunându-le şi fierbându-le, le mânca o dată pe săptămână, fără sare, iar băutura lui era o măsură mică de apă.
Trăind aşa şi vorbind cu Dumnezeu prin rugăciune neobosită, s-a făcut un înger al Lui pe pământ, petrecând viaţă cerească, îngrijindu-se nu numai de mântuirea sa ci şi de a multora, căci boteza pe cei necredincioşi, întorcându-i la Hristos.
Păgânii din oraşul Ieripoli s-au hotărât însă să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare.
Când s-au apropiat de biserică mâinile le-au fost amorţite prin minune dumnezeiească, iar cei ce săpau pentru a strica izvorul au fost izgoniţi de o flacără ce a ţâşnit din cristalul apei.
Văzând cele întâmplate, aceştia au săpat cu mare osteneală o albie prin care au fost abătute asupra bisericii apele a două râuri, Licocaper şi Kufos. Atunci când au deschis calea apelor tumultoase, Sfântul Arhanghel Mihail s-a arătat în chip omenesc şi a oprit această distrugere, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a arătat să intre acolo.
De atunci s-a hotărât ca ziua în care s-a făcut o lucrare atât de minunată prin arătarea îngerească a Sfântului Arhanghel Mihail să fie sărbătorită an de an.