Ministrul energiei Virgil Popescu a anunțat, vineri, înființarea Comitetului interministerial al cărbunelui, având ca obiectiv principal coordonarea procesului de decarbonizare a sectorului energetic în concordanță cu angajamentele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest context, oficialul a precizat că vor fi demarate discuții cu Comisia Europeană privind legea decarbonizării.
„La sfârșitul lunii iunie am adoptat Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit prevederilor din OUG prin decizia prim – ministrului nr. 435/23.08.2022 a fost înființat Comitetul interministerial al cărbunelui. Comitetul interministerial al cărbunelui are ca obiectiv principal coordonarea implementării procesului de decarbonizare a sectorului energetic potrivit angajamentelor asumate prin PNRR, Reforma 1, Componenta 6.” Așa cum am transmis și ieri vom demara discuțiile cu CE inclusiv pe legea decarbonizării, pentru o nouă corelare necesară în actualul context de securitate”, a anunțat Virgil Popescu, vineri, într-un mesaj pe Facebook.
Măsura constituirii comitetului pentru realizarea decarbonizării vine după ce minerii au cerut insistent ministrului să renunțe la legea decarbonizării.
Toate sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au făcut front comun și au trimis o scrisoare săptămâna trecută către premierul Nicolae Ciucă. Din FNME fac parte principalele sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România.
Minerii au cerut oprirea disponibilizărilor în sector, reglementarea preţului la energie electrică şi declararea stării de urgenţă în sistemul energetic naţional și au amenințat cu proteste la București.
Guvernul României a adoptat la sfârșitul lunii iunie 2022 o ordonanță de urgență pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în anul 2030, la propunerea ministrului Energiei.
OUG privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență.
Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.
Se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.
În același timp, OUG adoptată de Guvern
Ordonanța de Urgență stabilește și o serie de măsuri de protecție socială, precum și măsuri pentru reconversie profesională și recalificare. Persoanele care își pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecție socială precum și măsuri active de combatere a șomajului.