”Legea consumatorilor vulnerabili a fost aprobată în Guvern, este un proiect al ministrului Muncii.
Turbulențele pe piețe au apărut de o lună, două.
Avem mai multe scenarii, luăm în calcul inclusiv devansarea legii, în Parlament poate fi modificată. Facem calcule la nivelul ministerelor Finanțelor și Muncii. Cred că legea poate fi aprobată în Camera Deputaților în septembrie, să fie promulgată în octombrie, astfel încât să intre în vigoare iarna aceasta.
Exclud creșteri de 100% la prețuri la energie și gaze naturale.
Contractele care se încheie pentru consumatori nu se încheie pe baza prețului spot. Nu poate fi vorba despre o dublare a prețului. Exclud chiar măriri de 50% a prețului de gaze și electricitate.
Nu pot ști cât vor crește. Este o piață liberă, toate prețurile sunt publice pe site-ul ANRE. În urmă cu câteva zile, când m-am uitat pe comparatorul de prețuri, am găsit prețuri mai mici decât cel pe care îl aveau clienții casnici anul acesta. Există oferte și îi sfătuiesc pe toți să treacă pe piața concurențială.
Sunt explicații pentru creșterea de prețuri pe piața spot. Când am revenit din pandemie, economia mondială a început să funcționeze, este o cerere foarte mare de gaze, energie, materie primă, ceea ce a dus la scumpiri.
Important este ca guvernul să aibă grijă ca cei care nu își pot plăti facturile să fie ajutați”, a declarat ministrul Energiei.
Virgil Popescu a vorbit și despre Ordonanța care le permite furnizorilor să sisteze alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale a consumatorilor restanțieri.
”Nu dăm undă verde la debranșări, am revenit la o situație normală, la cea de dinaintea pandemiei. Ordonanța a fost dată în starea de alertă și de urgență. Nu se poate ca oamenii să își dubleze soldul facturilor și multe firme să nu plătească deși au lichidități. Neplata către furnizor duce mai departe la neplata către producători.
Este o perioadă de 90 de zile în care cei care nu au putut plăti să își negocieze soldul.
Vorbim de un sold al facturilor de anul trecut și anul acesta. Sunt solduri de facturi cu un cost mic al energiei.
Sunt mulți care au profitat de această facilitate.
Cei care nu pot plăti vor beneficia de legea consumatorului vulnerabil. Cei care cu adevărat nu își pot plăti facturile vor fi ajutați”, a explicat ministrul.
Potrivit estimărilor, în această situație s-ar afla 420.000 de gospodării.