Pfizer și Moderna își testează vaccinurile împotriva coronavirusului pentru a vedea dacă acționează împotriva noii mutații a virusului care a fost găsită recent în Regatul Unit și în alte țări, potrivit declarațiilor companiei, scrie CNN.
„Pe baza datelor primite până în prezent, ne așteptăm ca imunitatea indusă de vaccinul Moderna să protejeze și împotriva variantelor descrise recent în Marea Britanie; vom efectua teste suplimentare în următoarele săptămâni pentru a confirma această așteptare”, spun cei de la Moderna.
Pfizer a spus că acum „generează date” de la probele de sânge cu privire la cât de bine imunizează vaccinul său și care „ar putea să neutralizeze noua tulpină din Marea Britanie”.
Noul coronavirus a mai suferit mutații și înainte, iar ambele companii spun că au descoperit că vaccinurile lor funcționau și împotriva altor variații ale virusului.
Declarațiile celor două companii reflectă îngrijorarea globală în creștere cu privire la o nouă variantă de coronavirus care s-a răspândit rapid în Marea Britanie.
Experții nu sunt siguri de importanța acestei mutații, totuși o serie de țări, inclusiv România au impus restricții pentru călătorii din Marea Britanie.
Statele Unite nu au făcut acest lucru, dar Casa Albă are în vedere să solicite călătorilor din Marea Britanie să prezinte dovada unui test de coronavirus negativ înainte de a ajunge în SUA, conform oficialilor administrației Trump.
Generalul chirurg american Jerome Adams a declarat că varianta britanică „nu schimbă ceea ce trebuie să facem” în ceea ce privește menținerea protejării.
„Este important ca oamenii să înțeleagă că e nevoie să ne protejăm ca și pânăn acum, noua tulpină Covid-19 nu schimbă ceea ce trebuie să facem”, a spus el. „Trebuie să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini, să reducem deplasările, să evităm adunările și trebuie să ne vaccinăm atunci când acestea devin disponibile pentru noi”.
Variantă sau nu, SUA nu a reușit să limiteze răspândirea Covid-19. Solstițiul de iarnă a marcat cea mai întunecată zi a anului. SUA au raportat aproximativ 191.000 de cazuri noi de Covid-19 și 1.700 de noi decese luni, peste 115.000 de persoane fiind spitalizate, un nivel record.
De asemenea, focarele nu sunt limitate la regiuni restrânse, ca la debutul pandemiei. Ajustate în funcție de populație, statele cu cele mai noi cazuri din ultima săptămână sunt Tennessee, California și Rhode Island, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
Totuși, așa cum zilele sunt mai lungi și primăvara se apropie, tot așa este promisiunea vaccinărilor pe scară largă. Peste 614.000 de doze de vaccin au fost administrate, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, și sunt așteptate alte zeci de milioane în următoarele luni.
Doctorul Fauci spune că, probabil, noua tulpină este deja prezentă în SUA
Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat luni că varianta coronavirusului din Marea Britanie este probabil deja în SUA.
„Trebuie să facem această presupunere. Când vedeți ceva care este destul de răspândit într-un loc precum Marea Britanie, există mutații pe care le vedem în Africa de Sud și, având în vedere călătoriile în întreaga lume, nu m-ar mira dacă ar fi deja aici. Nu este încă cea predominantă formă, așa cum pare să fie în Marea Britanie, dar o vom căuta chiar acum și sunt sigur că mai devreme sau mai târziu îl vom anihila”, a declarant Fauci.
„Mutații ale virusului nu sunt ieșite din comun și majoritatea nu au un impact vizibil”, a spus Fauci. Cercetătorii încă încearcă să stabilească dacă varianta britanică este mai contagioasă, dar Fauci a spus că nu pare să aibă niciun impact asupra mortalității.
Fauci consider că o interdicție de a călători în Marea Britanie este prematură, deoarece nu există suficiente dovezi care să justifice acest lucru. El a spus că preferă să ia în considerare posibilitatea testării obligatorii a celor care ajuns în SUA din Marea Britanie.
Unii cercetători care examinează genomul variantei din Marea Britanie au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați că mutațiile acestei variante ar putea diminua oarecum eficacitatea vaccinului.
„Ne-am putea imagina un succes modest în eficacitatea vaccinului, ceea ce nu ar fi bine, dar nu cred că ar lovi definitiv în succesul vaccinului”, a spus Trevor Bedford, profesor asociat în divizia de vaccinuri și boli infecțioase a centrului de cercetări pentru cancer, Fred Hutchinson.
Cu toate acestea, alți experți s-au arătat sceptici cu privire la orice impact asupra vaccinurilor.
„Nu îi îmbolnăvește pe oameni și nu pare să aibă niciun impact asupra protecției vaccinului pe care îl folosim în present”, a spus Fauci.
Moncef Slaoui, consilier științific șef pentru Operațiunea „Warp Speed”, a declarat luni în cadrul unui briefing că nu există „dovezi solide” că noua tulpină este mai transmisibilă.