Rata de refuz pentru România a fost în anul fiscal 2013-2014 de 9,8%. Tocmai pentru a încuraja această tendinţă pozitivă, procedura de obţinere a vizei turistice sau de afaceri a fost mult simplificată. Întreg dosarul se completează online şi tot online se face şi programarea pentru interviu. Odată ajuns la consulat, procesul durează între 20 şi 70 de minute.
În cazul în care aplicaţia a fost respinsă, paşaportul va fi returnat titularului cu o scrisoare în care sunt explicate motivele refuzului.
Cel mai des întâlnit motiv este imposibilitatea solicitantului de a demonstra că nu intenţionează să imigreze. Trebuie să facă dovada unor legături suficient de puternice cu ţara natală pentru a convinge ofiţerul consular că se va întoarce după şederea temporară în Statele Unite.
În cazul românilor care doresc să obţină o viză de muncă procesul este mai complex.
"Pentru a se califica pentru acest tip de viză, solicitantul trebuie să găsească un angajator în Statele Unite dispus să înainteze o petiţie pentru a angaja pe cineva din afara ţării. Cea mai mare parte a procedurii este realizată de angajatorul american", spune Darren Thies, viceconsul SUA la Bucureşti.
Visul american poate fi şi o chestiune de noroc. Românii care nu se pot încadra în criteriile unei vize de imigrant pot oricând să aplice pentru Loteria Vizelor. Programul se desfăşoară în toamna fiecărui an. În 2014, 400 de români au imigrat în SUA după ce au câştigat această loterie.