Ordonanța Trenuleț prevede foarte clar că veniturile românilor vor fi înghețate pe toată perioada anului viitor și că indexarea cu inflația ar urma să se aplice abia în anul 2026. Există însă și alte scenarii pentru că statul ia în calcul să îi ajute pe cei cu venituri mici și medii și potrivit surselor noastre, o variantă ar fi să se ofere acele ajutoare one-off, adică acele sume de bani care se oferă o singură dată, însă discuția va începe abia după ce guvernul va adopta legea bugetului pe anul viitor pentru a vedea care este situația economică.
Pe de altă parte, sursele noastre spun că s-ar putea lua în calcul o creștere a pensiilor în a doua parte a anului, probabil am putea asista la o indexare în a doua parte a anului, însă toate aceste lucruri depind de construcția bugetului pe anul viitor.
Dacă ne uităm în sistemul public de pensii, vedem că după recalculare sunt 3,8 milioane de români ce au primit majorări, cele mai multe sunt sume cuprinse între 1 lei și 500 lei pentru majoritatea românilor și sunt în continuare români care au rămas cu pensiile la fel după recalculare pentru că pensia ar fi scăzut și s-a menținut cuantumul aflat în plată. Fără această indexare, românii vor pierde în media aproximativ 300 lei, sunt 1,7 milioane de oameni ce primesc venituri de până în 2.000 lei lunar, iar pensia minimă va rămâne și ea la valoarea de 1.281 lei.