Consilierii nu au reuşit să controleze finanţele, în timp ce palatele regale "se prăbuşesc", se arată în raportul întocmit de o comisie a Camerei Comunelor din parlamentul de la Londra, prezentat de Mediafax.
Cheltuielile au depăşit în asemenea măsură veniturile încât rezervele au scăzut de la 35 de milioane de lire în 2001 la doar 1 milion de lire în prezent, au afirmat membrii comisiei, citaţi de cotidianul The Telegraph.
Trezoreria britanică trebuie să preia controlul şi să ajute la protejarea palatelor "de noi distrugeri şi deteriorări", notează parlamentarii.
"Considerăm că Trezoreria are datoria de a fi implicată activ în supravegherea planurilor şi managementului financiar al Casei Regale, dar nu făcut acest lucru", a declarat Margaret Hodge, preşedinte al comisiei.
Palatul Buckingham şi Castelul Windsor ar avea nevoie urgentă de reparaţii. Angajaţii Casei Regale trebuie să adune în găleţi apa de ploaie pentru a proteja antichităţi şi opere de artă, în timp ce vechile boilere generează anual o notă de plată de 774.000 de lire sterline, notează The Telegraph.
În aprilie 2012, vechiul mod de finanţare a cheltuielilor Casei Regale, inclusiv prin transferuri de la guvern, a fost schimbat, prin introducerea sistemului "Sovereign Grant".
"Sovereign Grant" reprezintă 15% din profitul net al companiei Crown Estate, formată din proprietăţile Coroanei şi administrată în beneficiul Trezoreriei, care primeşte cea mai mare parte a câştigurilor. Casa Regală a primit prin acest sistem 31 de milioane de lire pentru 2012-2013, dar a cheltuit cu 2,3 milioane de lire mai mult decât veniturile.
Forbes estimează averea personală a reginei Elisabeta a II-a la circa 500 de milioane de dolari, însă stilul de viaţă al acesteia depăşeşte cu mult posibilităţile financiare. Doar reşedinţa sa primară, Palatul Buckingham, este evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari.