„Acordul acesta va aduce UE mai aproape de partenerii din sud, ambele regiuni se vor indrepta către tranzitia energetica. Începând cu războiul din Ucraina, am început sa promovam proiecte de energie verde. Astfel , UE a reușit sa compenseze pierderile prin petrolul rusesc.
E un concept de energie sigura, curata, nu numai pentru planeta noastră, dar și pentru economiile naționale si locurile de muncă, aprovizionarea cu energie.
Vom pune foarte mare accent pe energia regenerabilă, întoarcem spatele Rusiei si mergem pe energie verde.
Exista bani pentru îndepartarea de Rusia și asigurarea malurilor Mării Negre.
Cablul submarin este foarte important.
Vă transmit laude pentru acest proiect deosebit de ambitios. Va lega ambele capete ale Marii Negre, va intari securitatea, aprovizionarea, prin energie verde.
Cablul submarin din Marea Neagră oferă multe posibilități pentru viitor.
Georgia va avea si ea mari beneficii, se va putea transforma intr un hub de electricitate.
Cablul va asigura energie Republicii Moldova și țărilor din est, de asemenea și Ucrainei, pentru refacerea după razboi.
De aceea astept rezultatele studiului de fezabilitate, vom fi gata sa sprijinim proiectul, pentru ca acum putem sprijini financiar proiecte cu tari vecine.
Cele doua tarmuri ale Mării Negre nu au fost niciodata mai aproape.
Multumesc României ca ați făcut posibilă această reuniune de astăzi”, a declarat Ursula von der Leyen, la București, cu ocazia semnării Acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
România devine nod energetic, prin semnarea Acordului pentru cablul submarin pentru energia electrică prin Marea Neagră
Acordul a fost semnat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Acordul de la București pentru construirea cablului submarin pentru transportul de energie electrică se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.