Întrebat cum se va verifica dacă bacșișul va fi trecut pe bon, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat că inspectorii ANAF îi vor soma pe chelneri, ospătari, barmani, recepționere, cameriste și alți români care colectează bacșișuri la serviciu să scoată tot din buzunare.
Angajatul ANAF îi va cere salariatul respectiv să scoată banii pe care îi are prin buzunare și, dacă refuză să prezinte sumele aflate la dispoziția sa, va fi amendat, a precizat ministrul.
"Salariatul când vine la locul de muncă are obligația să își înregistreze veniturile, în cazul în care sunt sume identificate se aplică amenda, pot fi și situații când aceste sume se ascund în diferite zone, ANAF-ul nu poate să îl forțeze pe om", a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul a ținut să precizeze că nici un act normativ nu poate să reglementeze 100% situațiile întâlnite în practică, în astfel de situații "organul de control când va constata astfel de fapte va aplica amenda la nivelul salariatului".
Rămâne de văzut câți bani din sumele de protocol ale ANAF vor fi cheltuiți pentru spionajul inspectorilor în restaurante și baruri.
Bacşişul va apărea pe nota de plată de la 1 mai
Premierul Victor Ponta a anuntat ca in sedinta de miercuri a Guvernului va fi aprobata impozitarea cu 16% a bacsisurilor. Actul normativ mai contine si masuri privind imbunatatirea activitatii de control a ANAF.
Adoptarea, în această săptămână, a Ordonanței de urgență pentru legalizarea bacșișului și restructurarea activității și procedurilor de control ale Fiscului constituie un mare pas înainte pentru industria ospitalității, consideră Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).
"De la 1 Mai, dacă dorim să plătim bacșiș, vom face acest lucru legal, la vedere, pe nota de plată. Cu trei ani în urmă, când am lansat public pentru prima oară ideea legalizării bacșișului, industria nu era pregătită, și nici mediul politic nu a avut abordarea necesară. De această dată, propunerea a fost preluată și devine temă de Ordonanță de urgență, în numai trei săptămâni de la primele discuții cu echipa Ministerului Finanțelor. Evident că mai avem de clarificat și alte aspecte legislative, care trebuie să susțină și să stimuleze dezvoltarea turismului în România, deci vom continua acest parteneriat cu Ministerul de Finanțe. Însă consider că acest moment și adoptarea Ordonanței de urgență pentru legalizarea bacșișului și restructurarea activității și procedurilor de control ale ANAF constituie un mare pas înainte pentru industria ospitalității din România. Susținem campania pentru emiterea bonului fiscal, susținem importanța fiscalizării și scoaterea la lumină a economiei subterane', a precizat Corina Martin după discuții cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Reprezentanții FAPT și cei ai Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) s-au întâlnit, luni, cu conducerea MFP pentru dezbaterea finală pe ultimele propuneri pentru fiscalitate în industria ospitalității.
,,În urma discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, au fost admise și preluate în proiectul de Ordonanță de Urgență pregătit pentru adoptarea în ședința de Guvern din această săptămână mai multe amendamente, precum legalizarea bacșișului pe nota de plată distinctă, cu impozitarea de numai 16%, nu și cu TVA sau CAS, sau delimitarea răspunderii angajatorului față de răspunderea angajatului', se arată într-un comunicat al FAPT, remis, marți, AGERPRES.
Reprezentanții FAPT și HORA au discutat și despre introducerea avertismentului și apoi a amenzii, sancțiuni progresive și corelate cu gravitatea iregularității constatate în sancțiunile ce se vor aplica agenților economici, cu posibilitatea de a plăti 50% din amendă în termen de 48 de ore.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți, la Palatul Parlamentului, că Ordonanța privind impozitarea bacșișului va fi discutată, miercuri, în ședința de Guvern.
El a precizat că angajatorul va decide "soarta" bacșișului, respectiv dacă va acoperi pierderi sau dacă îl va distribui angajaților.