UNICEF a anunțat că 10 milioane de copii vor fi practic forţaţi să se căsătorească până în 2030. La care se adaugă alte 100 de milioane de fete care riscă să fie împinse la măritiş până la sfârşitul acestui deceniu, concluzie la care au ajuns experții ONU înainte de izbucnirea COVID-19.
Din păcate, pandemia va duce la pierderea câștigului de până acum, când numărul căsătoriilor evitate a scăzut. În ultimii zece ani, au ajuns să fie evitate foarte multe mariaje de acest tip. Astfel că proporția de femei tinere la nivel mondial care erau căsătorite în copilărie a scăzut cu 15%, de la aproape 1 din 4 la 1 din 5, echivalentul a aproape 25 de milioane de căsătorii ce au putut fi evitate, menționează UNICEF.
Fetele care se căsătoresc în copilărie se confruntă cu consecințe imediate și pe tot parcursul vieții, lovindu-se de episoade permanente violente și de renunțarea la școală. Căsătoria copiilor crește riscul unei sarcini timpurii și neplanificate, ce duce, în cele mai multe cazuri, la izolare față de prieteni și familie și chiar la excluderea din comunitățile lor.
La nivel mondial, aproximativ 650 de milioane de fete și femei sunt măritate încă din copilărie, înainte de a împlini 18 ani. Jumătate dintre acestea trăiesc în Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India și Nigeria. Pentru a compensa impactul COVID-19 și a pune capăt practicii până în 2030 - ținta stabilită în Obiectivele de dezvoltare durabilă - progresul trebuie accelerat semnificativ.
„La un an de la pandemie, sunt necesare acțiuni imediate pentru a atenua presiunea asupra fetelor și familiilor lor", a transmis Henrietta Fore, director executiv UNICEF.
„Prin redeschiderea școlilor, implementarea unor legi și politici eficiente, asigurarea accesului la servicii sociale și de sănătate - inclusiv servicii de sănătate sexuală și reproductivă - și oferirea de măsuri de protecție socială pentru familii, putem reduce semnificativ riscul unei fete de a-i fi furată copilăria prin căsătorie”, potrivit comunicatului de presă transmis de UNICEF, cu ocazia Zilei de 8 martie.
Căsătoriile timpurii continuă să reprezinte un fenomen îngrijorător în România, în pofida îmbunătățirilor aduse cadrului legislativ, transmite Organizația Salvați Copiii. Datele oficiale indică faptul că, în țara noastră, în doar trei ani (2012 – 2014), un număr total de 1.680 de fete cu vârsta între 14 și 17 ani s-au căsătorit, transmitea organizația în octombrie anul trecut.
România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat. Cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică arată că dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani.
România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente, potrivit ultimelor cifre date publicității.
În 2019, ultimul an cu date centralizate, au fost înregistrate 16.639 de cazuri noi. De regulă, situațiile apar în aceleași familii. Mama primului copil care s-a născut anul acesta în România, chiar în primele ore după miezul noții de Revelion, este o adolescentă de 15 ani din județul Mureș. Cazul nu este un accident: un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România.Un studiu realizat în România de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS - Sănătate pentru Mame Singure - a descoperit o tânără care, la 19 ani, avea deja șase copii.
Organizația Salvați Copiii avertiza în acest an că fenomenul mamelor minore este subevaluat în țara noastră, pentru că cifrele actualizate reflectăr doar căsătoriile formale, în condițiile în care multe astfel de mariaje au loc doar informal, nefiind încheiate la Starea civilă. Fenomenul căsătoriilor timpurii este legat în primul rând de sărăcie, concluziona organizația.