Sinuciderea asistată nu trebuie considerată o crimă și nu trebuie pedepsită, în anumite situații, au decis judecătorii.
Curtea Constituțională a Italiei a decis că ajutorul acordat cuiva să se sinucidă, în condiții de suferință intolerabilă, nu este mereu o infracțiune.
„Pacientul ajutat să moară trebuie să fie într-o stare care îi provoacă o suferință fizică sau psihică de nesuportat. Trebuie să fie ținut în viață de tratamente sau aparate, iar boala de care suferă să fie ireversibilă”, se spune în decizia judecătorilor.
Pasul următor este dezbaterea în Parlamentul de la Roma a sinuciderii asistate, ținând cont de decizia judecătorilor constituționali.
Subiectul a devenit public cu ocazia procesului unui activist care a ajutat un bărbat tetraplegic să moară, în Elveția.
Orice persoană care "facilitează intenția suicidală...a unui pacient menținut în viață de tratamente pentru susținerea sistemelor vitale și care suferă de o patologie ireversibilă nu ar trebui să fie pedepsită în anumite condiții", a transmis tribunalul.
Tribunalul a trebuit să ia o hotărâre în cazul lui Fabiano Antoniani, un DJ și producător muzical care a ajuns paralizat și orb în urma unui accident rutier, în 2014. Marco Cappato, un membru al Partidului Radical, l-a însoțit pe Antoniani în Elveția în februarie 2017, pentru eutanasia sa.
Ajutarea sau instigarea cuiva la suicid este, în prezent, o infracțiune pentru care indivizii riscă între 5 și 12 ani de închisoare în Italia.
Elveţia, Olanda, Belgia şi Luxemburg, Canada sunt ţări care permit eutanasia sau sinuciderea asistată de un medic.
Ce spune Biserica
Sinuciderea este văzută ca un păcat major în toate marile culte religioase: creştinism, mahomedanism, iudaism, budism sau hinduism. Argumentul suprem invocat de reprezentanții Bisericii este: „Viaţa este darul lui Dumnezeu şi omul nu poate dispune de acest dar după placul său”.
În Italia, Biserica Catolică se opune puternic modificărilor legislative pentru ca sinuciderea asistată să poată avea loc.
Episcopia italiană și-a exprimat nemulțumirea față de decizia curții.
Papa Francisc despre eutanasie
Despre eutanasia și sinuciderea asistată, Papa Francisc spune că „sunt o înfrângere pentru noi toți. Este de datoria noastră să nu îi abandonăm pe cei care suferă, să nu renunțăm niciodată la speranță”.
Mesajul Suveranului Pontif este chiar din acest an.
Papa Francisc a reacționat vara acestui an, la moartea unei tinere de 17 ani din Olanda, după ce inițial ceruse să fie eutanasiată.
Acesta a scris atunci un mesaj, pe Twitter, în care a deplâns moartea adolescentei și a afirmat că, „eutanasia și sinuciderea asistată sunt o înfrângere pentru noi toți. Este de datoria noastră să nu îi abandonăm pe cei care suferă, să nu renunțăm niciodată la speranță”.
La începutul lunii iunie, o tânără de 17 ani din Haga a murit acasă, într-un pat de spital montat chiar în livingul ei. Olandeza ceruse să fie eutanasiată după ce declarase că „nu mai poate trăi cu durerile trecutului, care i-au marcat profund viața”. Noa a fost molestată și violată în copilăria timpurie și suferea de depresie severă, anxietate și stres post-traumatic.