Există o nevoie urgentă de instrumente de depistare a cancerului, iar specialiştii pot oferi un diagnostic abia după ce apar primele simptome, ceea ce ar putea fi prea târziu pentru un tratament care să vindece un anumit tip de cancer cu care pacientul se confruntă. Programele de screening, precum mamografiile pentru cancerul de sân de exemplu, reuşesc să combată această problemă prin depistarea cancerului încă din stadiul incipient.
Acum, cercetătorii au creat un test de sânge simplu care poate detecta peste 50 de tipuri diferite de cancer, în multe cazuri înainte de apariția oricăror semne sau simptome clinice, dintr-o singură probă de sânge.
Testele funcţionează folosind un tip de ADN lansat de tumori, cunoscut ca ADN liber circulant (cfDNA). Acesta se regăseşte în sânge şi poate fi o adevărată provocare pentru specialişti să identifice o tumoare specifică acelui tip de ADN. După ce se izolează ADN-ul liber circulant din sânge, speciliaştii pot introduce rezultatul în computer, care mai apoi va recunoaşte ADN-ul din celulele canceroase şi cele necanceroase. Astfel, computerul poate prezice dacă o persoană are sau nu cancer şi de care tip, scrie medicalnewstoday.com.
În timpul studiului (care face parte dintr-un studiu mai mare pe 15.000 de oameni) au fost testate mai mult de 4.000 de persoane, aproximativ jumătate dintre acestea au avut cancer. Cercetătorii au inclus peste 50 de tipuri de cancer în studiu.
Testul a fost precis în proporție de 93% din eșantioane și a putut prezice cu exactitate unde s-a dezvoltat cancerul pentru prima dată în 96% din probe.
Rata testelor fals pozitive a fost de doar 0,7%, ceea ce înseamnă că mai puțin de 1% din oameni ar avea un diagnostic inexact al cancerului folosind acest test.
În comparație cu programele de screening pentru cancerul de sân, care au o rată falsă pozitivă de aproximativ 10%, beneficiile acestei noi abordări sunt clare.
Autorul studiului senior Dr. Michael Seiden: „Aceste date susțin capacitatea acestui test de a satisface ceea ce credem noi că sunt cerințele fundamentale pentru un test de sânge de detecție timpurie a cancerului care ar putea fi utilizat pentru screeningul la nivel de populație. Aceste cerințe, sunt capacitatea de a detecta mai multe tipuri de cancer mortale cu un singur test care are o rată falsă foarte mică pozitivă și capacitatea de a identifica unde se află în organism cancerul cu o precizie ridicată pentru a ajuta furnizorii de servicii medicale să indicați următorii pași pentru diagnostic și îngrijire”.
Cercetătorii continuă să valideze testul în studii mai mari, la nivel de populație. Deși rezultatele acestor studii sunt în așteptare, oamenii de știință sunt extrem de optimiști.
Profesorul Fabrice André, redactor-șef al Analelor de Oncologie: „Acesta este un studiu de reper și un prim pas către dezvoltarea instrumentelor de screening ușor de efectuat. Detectarea precoce a peste 50% din cazurile de cancer ar putea salva milioane de vieți în fiecare an în întreaga lume și ar putea reduce dramatic morbiditatea indusă de tratamentele agresive".
Oamenii de știință sunt foarte optimiști că testul va ajuta la diagnosticarea cancerelor în care simptomele nu se dezvoltă mult timp și cele pe care medicii nu le pot diagnostica de obicei decât într-o etapă ulterioară.
Studiul a analizat 12 dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, pulmonar și ovarian, care reprezintă peste 60% din toate decesele cauzate de cancer în fiecare an în SUA.
În prezent, nu există nicio modalitate de a detecta majoritatea acestor tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor. Cu toate acestea, acest test de sânge a detectat cu exactitate mai mult de 67% dintre ei.