Seismul s-a produs la ora 19.01, ora României, la o adâncime de doar 9 kilometri și la 41 de km sud-est de capitala Croaţiei, Zagreb, potrivit Institutului de Fizica Pămnântului.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km S de Zagreb, 112km NV de Banja Luka, 141km SE de Ljubljana, 181km E de Trieste, 182km SV de Pecs, 189km S de Graz, 197km NV de Zenica, 214km N de Split, 251km NV de Sarajevo, 294km V de Novi Sad.
Magnitudinea de 5,1 a fost revizuită la 5,2, ulterior la 4,9 de institutul croat de fizica a pamantului.
„Oamenii au fugit din nou în stradă, mai multe părți din acoperișurile caselor s-au desprins, sperăm că nu vor fi victime”, a declarat primarul orașului Glina, învecinat cu orașul Petrinja, epicentrul devastatorului cutremur de la sfârșitul anului trecut.
În Petrinja, poliția verifică ruinele în întuneric, la lumina lanternelor. Mai multe mașini cu echipaje de salvare au fost dirijate în zonele posibil afectate. Nu există informații despre victime până în prezent.
Petrinja nekoliko minuta nakon još jednog snažnog potresa. pic.twitter.com/ycFO3IAJET
— DNEVNIK.hr (@DNEVNIKhr) January 6, 2021
Este al doilea cutremur puternic din centrul Croației din ultimele 10 zile.
Reamintim că în 29 decembrie, cel puţin șapte oameni au murit, printre care și o fetiță de 10 ani, şi peste 20 au fost rănite în puternicul cutremur produs în centrul Croaţiei, având o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate.
Seismul de suprafață, produs la o adâncime de doar 10 kilometri, a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, care a fost epicentrul mișcării. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici în următoarele zile.
La începutul săptămânii, s-a produs un alt cutremur tot în centrul Croației, de 4,2 magnitudine, la o adancime de 30 km.