Cei jumătate de milion de români care cotizează la BRD Pensii au economiile de bătrâneţe asigurate, fără nicio schimbare pe fond, în contextul în care legea garantează activele participanţilor indiferent de ce se întâmplă cu administratorul.
După ce au încetat activitatea de marketing pentru fondurile de pensii private Pilon II BRD Pensii şi cele facultative Pilon III BRD Medio, prin faptul că din toamnă nu mai pot fi încheiate contracte de aderare la aceste fonduri, aşa cum se arată pe propriul site, francezii de la BRD pregătesc acum mai multe schimbări la administratorul Pilon II, care are cel mai mic fond de pensii private Pilon II din România, cu active de 3,7 mld. lei şi circa 522.000 de români.
“Începând cu data de 01.10.2022, BRD – Groupe Societe Generale va înceta activitatea de marketing a fondurilor de pensii pentru Fondul de Pensii Facultative BRD MEDIO (Pilonul 3) şi Fondul de Pensii Administrat Privat BRD (Pilonul 2), fonduri administrate de către BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA. Astfel, începând cu această dată, BRD nu le va mai prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nici nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii. Aderările încheiate până la această dată, prin intermediul BRD, nu sunt impactate, iar plăţile către fonduri de pensii setate prin mandate de direct debit acordate BRD, în calitate de prestator de servicii de plată, urmează să aibă loc că şi până acum”.
Pe 7 decembrie 2022 BRD a publicat la BVB următarea înştiinţare: Se restrânge obiectul secundar de activitate al Băncii prin radierea Articolului 5 litera p) punctul 4 - marketingul fondului de pensii administrat privat şi marketingul prospectelor schemelor de pensii facultative (Cod CAEN 6629 - Alte activităţi auxiliare de asigurări şi fonduri de pensii).
Potrivit mai multor surse citate de ZF o vânzare a BRD Pensii către un alt administrator Pilon II ar fi o variantă luată în calcule de francezi, însă cel mai probabil va depinde către cărui administrator din moment ce primii trei cei mai mari – NN Pensii, AZT şi Metropolitan – au deja 70% din piaţă iar ASF cel mai probabil nu va permite o consolidare pe o concentrare şi aşa destul de mare.