PSD s-a jurat în fața partenerilor europeni că nu face campanie pentru Referendumul pentru familie, dar pune umărul sub toate formele posibile pentru "apărarea familiei tradiționale".
Dovezile abundă și nu merită să mai fie discutate: de la mesajele primarilor PSD din teritoriu (cel mai recent: bannerul lui Dan Tudorache, primarul sectorului 1), până la spoturile TV care rulează pe mai multe posturi de știri, cu marcajul PSD în partea de jos a ecranului.
Este evident că PSD a confiscat referendumul inițiat de Coalitia pentru familie și a deturnat agenda publică în interes propriu.
La umbra marelui referendum inutil și inactual, aliații din mișcarea de restaurație s-au întâlnit în secret pentru a trece prin OUG legile amnistiei și grațierii, elefanții alungați în ultima clipă de Iohannis în februarie 2017.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut şedinţă de urgenţă, joi, la Parlament, pentru amnistie şi graţiere, au anunţat surse pentru Realitatea Tv.
La ședința de taină erau așteptați ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi însuși deputatul "Altă întrebare" Florin Iordache.
Între timp, tăvălugul legilor justiției, mutilate de PSD-ALDE în ciuda tuturor avertismentelor de la Bruxelles, Strasbourg, Veneția, merge nestingherit mai departe.
Președintele Iohannis a promulgat azi și a doua lege a justiției din pachetul de trei, iar a treia și cea mai toxică, prin care se va de-popula sistemul judiciar, este la o aruncătură de băț de promulgare.
Urmează să devină legi modificările la codurile penale, să fie anulată OUG 6/2016, să se propună căi de revizuire a sentințelor date pe corupție în ultimii ani și să fie schimbate legile SRI și SIE.
În condițiile date, Referendumul "pentru familie" îi dezamorsează lui Iohannis singura armă de care mai dispunea: inițierea unui referendum pro-justiție.
Iohannis a ratat momentul oportun, atunci când a fost forțată debarcarea lui Kovesi de la șefia DNA, iar PSD i-a luat fața printr-un referendum "căzut din cer".
Președintele ar fi schimbat raportul de forțe dacă îi întreba pe români dacă sunt de acord cu amnistia și grațierea pentru fapte de corupție, cu stoparea combaterii corupției sau cu punerea procurorilor sub control politic.
Acum orice tentativă de a solicita o nouă consultare populară este demonetizată în mod clar și va fi întâmpinată cu ostilitate, plictiseală sau saturație.