Paul Krugman, economist şi jurnalist reputat, a scris pentru New York Times un editorial în care atacă prea marea agitaţie în ce priveşte "noile tehnologii". Invită la prudenţă în faţa unei industrii despre care se vorbeşte mult prea mult în comparaţie cu aportul ei la economia reală.
Din anii '70, scrie Krugman, "am avansat către momente interesante, atît de interesante încât cea mai mare idee tehnologică a anului 2015 pare să fie un ceas digital. Unul care nu e ca toate celelalte: ăsta nou îţi spune să te ridici în picioare dacă ai stat pe scaun prea mult!"
După două decenii de avans real şi rapid în noile tehnologii – computerul personal, telefonul mobil, internet – creşterea economică a stagnat de fapt. Un optimism prea mare în legătură cu avansul tehnologic ne orbeşte în faţa unor evidenţe, spune Paul Krugman. „De zece ani trăim în era iPhone-urilor şi iPad-urilor and i-nu-ştiu-ce, dar creşterea şi trendurile în venituri s-au întors la înceteneala anilor 70-80”.
Krugman caută explicaţie pentru supraestimarea avansului tehnologic. Una dintre concluzii: poate că noile tehnologii sunt mai curând făcute pentru divertisment decât fundamentale pentru economie. Krugman îl citează pe unul din fondatorii PayPal cum că am vrut cândva să creăm maşini zburătoare şi am ajuns să compunem fraze în limita a 140 de caractere (referinţă la twitter).
“Deci ce cred că se întîmplă cu tehnologia? Sincer, nu ştiu – dar nici alţii nu ştiu. Poate că prietenii mei de la Google au dreptate şi marile baze de date vor transforma totul. Poate printarea 3D va aduce revoluţia informaţiei în lumea materială. Sau poate suntem pe drumul spre un mare fâs”. Krugman propune o revenire cu picioarele pe pământ şi aminteşte de anii 30 când se abera în acelaşi stil despre revoluţie tehnologică şi după un război devastator mâna de lucru necalificată a dres totul.