Ce s-a întâmplat cu micuțul de doi ani
Tragedia din Buzău marchează cel de-al 16-lea deces cauzat de rujeolă în acest an. Copilul de 2 ani, care nu fusese vaccinat împotriva rujeolei, a murit din cauza complicațiilor bolii. Conform observatornews.ro, copilul suferea de obezitate morbidă, ceea ce a complicat și mai mult situația sa medicală.
Cazurile de rujeolă sunt răspândite în toate județele țării și în București, cele mai afectate fiind județele Brașov (1.955 cazuri), București (1.528 cazuri) și Mureș (1.197 cazuri). În luna decembrie 2023, un alt caz tragic a fost înregistrat: un bebeluș de 7 luni a murit după ce a contractat rujeola de la fratele său nevaccinat, în vârstă de 3 ani.
Situația epidemiologică în România
În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, INSP a notificat 2.010 cazuri confirmate de rujeolă în 29 de județe și în București. Numărul crescut de cazuri și decese subliniază importanța vaccinării și a măsurilor preventive pentru a controla răspândirea acestei boli extrem de contagioase.
Simptomele rujeolei apar de obicei la aproximativ 14 zile după expunerea la virus. Erupția cutanată generalizată este un semn distinctiv al rujeolei, începând de obicei pe cap și răspândindu-se treptat pe tot corpul. Aceasta poate apărea sub forma unor pete plate sau umflături mici, care se unesc într-o erupție extinsă. În funcție de culoarea pielii, erupția poate fi roșie, maro sau de altă nuanță diferită de restul pielii.
Pe lângă erupția cutanată, alte simptome ale rujeolei includ:
Tuse
Febră mare
Nas care curge
Iritația ochilor, inclusiv roșeață și umflături
Dureri de gât
Pete albe în interiorul gurii, cunoscute sub numele de pete Koplik.
Aceste simptome fac ca rujeola să fie ușor de recunoscut, dar și dificil de suportat, mai ales pentru copii și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Cazul recent din Buzău subliniază încă o dată pericolele pe care le prezintă rujeola, mai ales în rândul copiilor nevaccinați.