În procesul desemnării Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei a contat mai puțin că asupra sa au planat acuze că și-ar fi plagiat teza de doctorat sau că un comitet de investigare al parlamentului german – cel mai dur instrument pe care parlamentarii îl pot folosi pentru a cerceta anumite fapte guvernamentale – a cercetat, în baza unor suspiciuni rezonabile, în ce mod au fost atribuite contracte lucrative de la ministerul Apărării unor consultanți externi fără o supraveghere adecvată și dacă o rețea de conexiuni personale informale ale Ursulei von der Leyen a facilitat aceste tranzacții.
Au fost remarcate, în schimb, abilitățile de negociator ale Ursulei von der Leyen și capacitatea ei de a influența decisiv, într-un anumit stil, schimbări profunde de legislație.
Parlamentul European, unul deosebit fragmentat după alegeri, abia a fost convins și a aprobat candidatura Ursulei von der Leyen cu o majoritate de doar nouă voturi.
Echipa sa de 26 de comisari (câte unul de la fiecare stat membru, mai puțin de la Marea Britanie) propusă marți trebuie să treacă prin filtrul comisiilor europarlamentare, însă există, deja, o serie de semne de întrebare cu privire și la integritatea altor candidați.
Dacă suspiciunile care planează asupra Rovanei Plumb sunt binecunoscute, printre numele propuse de statele membre mai sunt câteva cazuri care vor fi atent scrutinizate de comisiile parlamentare, în cadrul viitoarelor audieri, se arată într-o analiză Europolitics.
Josep Borrel (S&D) a fost desemnat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Popular în rândul alegătorilor spanioli, el demonstrează o înclinație spre dezbateri aprinse și controverse. Este de prisos enumerarea câtorva exemple de dată recentă ca să ne dăm seama despre cine este Josep Borrell. A descris Rusia drept „vechiul nostru dușman" și a declanșat un conflict între Moscova și Madrid. A spus că americanii „au ucis doar patru indieni" înainte de Războiul pentru Independență. Ulterior, Borrell și-a cerut scuze atunci când nu a mai putut să gestioneze furia activiștilor care luptă pentru drepturile indigenilor din SUA. Pe de altă parte, a criticat sever diplomația de la Washington, spunând că are o abordare de tip ''cowboy" în cazul Venezuelei. Acum, Borrel este în mijlocul unui alt scandal de proporții, fiind acuzat că a spionat delegațiile guvernului catalan atunci când efectuau deplasări în țări străine.
Kadri Simson (Renew) a fost propusă pentru portofoliul însărcinat cu politici legate de Energie. În 2017, ea ocupa funcția de minstru pentru Afacerile Economice și Infrastructură în guvernul estonian. La acea vreme, presa locală insinua că cea mai mare fermă de porci din Estonia ar fi beneficiat de o schemă de finanțare pe baza unor informații secrete la care ar fi avut acces grație unor legături personale între Simson și managementul companiei.
Johannes Hahn (PPE) a primit portofoliul pentru Buget și Administrație. În Comisia Juncker, el a fost comisar european pentru politica europeană de vecinătate. În anul 2011, el a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat în flosofie. Agenția austriacă pentru integritatea cercetării (OeAWI), avea să-i examineze lucrarea publicată în 198 și a spus că modul în care a citat unele surse „nu ar respecta principiile de bună practică în cercetare de astăzi." Cu toate acestea, agenția „a ajuns la concluzia clară că nu a existat un plagiat", renunțând la acuzații. Mai multe aici