Untura sau uleiul vegetal? Care variantă este mai sănătoasă
În urmă cu câțiva ani, oamenii de la sate foloseau untura de porc la prăjit sau la prepararea anumitor mâncăruri sau chiar prăjituri. Ulterior, au apărut uleiul de canola și cel de floarea-soarelui, iar acestea au lăsat untura oarecum în urmă și cu reputația de a fi nesănătoasă.
În zilele noastre, majoritatea oamenilor cred cu tărie că uleiul vegetal este mai sănătos decât untura. Se pare că logica dictează că ceva care provine dintr-o sămânță ar trebui să fie mai bun decât ceva care provine de la un animal. Dar care este, de fapt, adevărul?
Nutriționistul Mihaela Bilic a spus clar
Ei bine, medicul nutriționist Mihaela Bilic și-a spus părerea, iar răspunsul este contrar credinței populare: untura este mai sănătoasă decât uleiul vegetal. Iată și explicația specialistului!
”Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.
Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic.
Uleiul vegetal, un pericol pentru sănătate?
Potrivit experților, untura este mai sănătoasă decât uleiul vegetal, deoarece are grăsimi mononesaturate, ceea ce o face mai stabilă atunci când este supusă la căldură și mai greu de oxidat.
Pe de altă parte, uleiul este polinesaturat, ceea ce face ca acesta să se oxideze ușor atunci când este încălzit și să conțină substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice pot provoca boli de inimă și cancer.
Această problemă nu apare în cazul unturii de porc sau al uleiurilor nerafinate, cum ar fi uleiul de cocos, untul și uleiul de măsline.