Cunoscută sub denumirea de „vîșîvanka”, această cămașă amplus brodată, fiecare regiune a țării având propriile modele și tehnici, a revenit la modă de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, urmată de un conflict armat cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, relatează AFP.
З Днем вишиванки, Україно! 🇺🇦 pic.twitter.com/Lw2zyaQQaM
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 19, 2022
Îmbrăcămintea populară, simbol al identității ucrainene și purtată masiv de femei, bărbați și copii în Ucraina în fiecare a treia joi din mai și pe 24 august, Ziua Independenței Ucrainei, capătă o semnificație specială anul acesta odată cu invazia rusă.
Început la 24 februarie, acest război este condus de Moscova în special cu argumentul, afirmat de președintele Vladimir Putin, că popoarele ucrainene și ruse sunt unul și același popor.
Adoptată și de diplomații din Ucraina, această bluză transmite acum mai mult mesaje politice decât stilistice.
Regina Letizia a Spaniei a îmbrăcat o cămașă tradițională albă ucraineană cu broderii colorate pe 3 martie la Madrid, la scurt timp după începerea invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat joi ucrainenilor pentru a-i felicita „de ziua vîșîvankăi”, numind cămașa „amuleta noastră sacră în acest război”.