Finanţarea tranzacţiei în proporţie majoritară de către Chrysler "este o lovitură" şi va fi văzută "ca o mare surpriză pozitivă", asigurând câştiguri viitoare pentru Fiat atât în plan operaţional, cât şi financiar, notează un analist Bernstein Research.
Fiat va prelua participaţia de 41,5% din acţiunile Chrysler deţinută de un fond de asigurări de sănătate pentru pensionari controlat de influentul sindicat United Auto Workers.
Grupul italian deţine deja 58,5% din acţiunile Chrysler, după ce a contribuit la salvarea de la faliment a companiei în urmă cu aproape 5 ani.
Fiat va plăti 1,75 miliarde în cash către fond la finalizarea tranzacţiei, iar Chrysler va contribui cu 1,9 miliarde de dolari prin distribuirea unui dividend special.
În plus, Chrysler va plăti eşalonat către fond 700 milioane de dolari, în patru tranşe anuale, prima dintre acestea urmând să fie distribuită odată cu perfectarea tranzacţiei. Fiat estimează că tranzacţia va fi finalizată până la 20 ianuarie.
Sergio Marchionne, director general al Fiat şi Chrysler, a obţinut astfel condiţii considerate de analişti şi investitori favorabile grupului italian.
"Marchionne a făcut o treabă foarte bună. Nu putea obţine condiţii mai bune", comentează pentru Bloomberg un analist financiar italian.
Odată cu preluarea Chrysler, Fiat va dispune de anvergura şi resursele necesare pentru a revigora operaţiunile din Europa, aflate în pierdere, şi pentru a-şi consolida poziţia ca grup global, rivalizând Toyota, General Motors şi Volkswagen. Marchionne a dorit încă de la preluarea mandatului de CEO al Fiat, în 2004, o fuziune cu un alt producător auto mare.
Acţiunile Fiat au crescut cu 16% joi la Milano, cea mai bună evoluţie din aprilie 2009, capitalizarea de piaţă a companiei urcând la 8,65 miliarde euro. Titlurile Fiat se tranzacţionează la cel mai ridicat nivel din iulie 2011, după ce s-au apreciat anul trecut cu 57%.
Fiat încheie astfel preluarea integrală a Chrysler, plătind un total de 3,7 miliarde de dolari.
În 1998, Daimler cumpăra Chrysler pentru 36 miliarde de dolari. Grupul DaimlerChrysler s-a destrămat în 2007, când fondul Cerberus Capital Management a preluat 80% din acţiunile Chrysler pentru 7,4 miliarde de dolari. În cei nouă ani petrecuţi în proprietatea Daimler, Chrysler a înregistrat profituri de 5 miliarde de dolari şi pierderi aproape la fel de mari.
Preluarea integrală a Chrysler de către Fiat vine într-un moment propice, cu creşteri puternice pe piaţa auto americană, care au generat profituri şi au dat startul unor investiţii ambiţioase. General motors a lansat anul trecut 18 modele noi sau modernizate şi are în plan alte 14 pentru acest an, iar Ford vrea să lanseze 23 de autovehicule la nivel mondial în 2014.
Chrysler are vânzări în creştere de 44 de luni consecutive - aproape 4 ani - în principal datorită modelelor dezvoltate în parteneriat cu Fiat şi introducerii autoturismelor produse de grupul italian în reţeaua de distribuţie din SUA.
Fiat vrea să investească până la 9 miliarde euro în revitalizarea fabricilor din Italia şi readucerea operaţiunilor din Europa pe profit, iar fuziunea cu Chrysler va consolida legăturile dintre mărcile de bază ale celor două companii: Alfa Romeo, Lancia şi Maserati, respectiv Chrysler, Dodge şi Jeep.
Chrysler deţine rezerve de lichidităţi de aproximativ 12 miliarde de dolari.
Ministrul italian al Industriei, Flavio Zanonato, a declarat într-un comunicat publicat joi că guvernul de la Roma este pregătit să sprijine extinderea Fiat-Chrysler, iar acordul de preluare integrală a companiei americane reprezintă un semnal "foarte pozitiv".
Chrysler şi Fiat au livrat în 2012 un total de 4 milioane de autovehicule la nivel mondial. Volkswagen a vândut în acel an 9,07 milioane de maşini, General Motors 9,3 milioane, iar Toyota 9,75 milioane unităţi, potrivit datelor Bloomberg.
Marchionne estimează că noul grup format din Fiat şi Chrysler va ocupa locul al şaptelea la nivel global în funcţie de vânzări.